miercuri, 29 februarie 2012

Vestitele colici abdominale apar in maternitate?

Cateodata mamele nu pot intelege plansul copilului si ajung sa fie obosite suparate.
 ,,Oare nu s-a inventat un sirop care sa linisteasca copilului colicile?'' spunea o mamica in discutiile cu alte mamici.

Vom expune o poveste despre colicile abdominale, in care imbinam informatiile teoretice medicale cu viziunea psihologilor care au studiat aceasta perioada delicata.

Revenim la ceea ce spunea mamica. Am simtit in tonul ei o usoara suparare? Oare deja starea mamicii este usor schimbata? 
Ea crede ca micutul are nevoie de ,,ceva'' pe care ea nu il poate oferi. Ce? Orice altceva, suficient de puternic pentru a calma bebelusul care plange. Este suparata, ingrijorata. O poate arata sau nu.
Dar bebelusul simte acest lucru, va prelua starea de neputinta a mamei care asteapta ca altceva sa rezolve problema micutului din brate. De unde vine aceasta neputinta? Din tot ce se vehiculeaza despre colici.

 Toate mamele pornesc la drum cu aceasta teama
Cand intram in saloanele nou nascutilor, iar micutii sunt agitati, mamele ne intreaba: "oare deja are colici?" sau daca micutul este linistit, nu doarme, dar se misca usor si isi flecteaza picioarele pe abdomen, mamele ne intreaba: "acum are colici?" sau ne intreaba "oare daca eu nu am avut colici, o sa le aiba  micutul?"

Daca credeti ca micutul are colici, el va avea colici
Aceasta este o predestinare? Este doar interpretarea unui comportament al nou nascutului-sugarului. Imediat dupa nastere, multe lucruri sunt noi pentru ei si de aceea vor cauta amintiri din viata intrauterina.

Cum gasesc amintirile din viata intrauterina?
In bratele mamei! Pozitia aceasta ii va aminti de perioada cand era strans in uterul mamei sale.
 La sanul mamei! Sanul miroase ca lichidul amniotic, de aceea ii va crea confort.
 Leganati! In uterul mamei sale era adesea leganat de mersul sau si de orice miscare pe care o facea aceasta.
 In pozitie verticala! Multe dintre activitatile mamei, cand era insarcinata erau in pozitie verticala.
 Stransi lipiti de trupul mamei sau al tatalui! Contactul cu pielea mamei sau a tatalui ii creaza o stare de liniste, amintindu-i de membrana uterina, care i-a fost stransa pe langa trup in ultimele saptamani de sarcina.

Perioada de adaptare la viata extrauterina este de trei luni
Timp de trei luni vor face lucrurile de mai sus, fiindca aceasta este perioada de adaptare a nou nascutului la viata extrauterina, cand tubul digestiv invata sa functioneze, cand se diminueaza reflexele arhaice (reflexul morro, reflexul punctelor cardinale, cand intorc gurita dupa orice le atinge obrazul, etc) cand bebelusul nu isi mai mentine pozitia fetala.

Mit-realitate
Mitul este ca un micut care isi strange picioarele pe abdomen are colici, fie ca plange sau nu. Realitatea este ca micutul va incerca sa revina in pozitia fetala, fiindca aceasta ii creaza confort.

Ce facem noi?
Interpretam comportamente. Nu avem lucruri palpabile care sa ne aduca raspunsul concret al plansului micutului, de aceea dorim un diagnostic. Dar el nu exista. Colicile abdominale nu reprezinta o afectiune.

O sa va intreb credem in Divin? Este palpabil? Si totusi ne ghideaza in viata, fiindca credem. 
Ne putem referi si la alte credinte: "cred ca voi reusi", "cred ca am noroc", "ma cred ghinionist", "lucrurile nu-mi ies din prima", etc.
Alegerea este a noastra atunci cand credem ca un micut plange fiindca are colici.

Concluzia, daca mama este nelinistita, asa va fi si micutul.
Bebelusul se simte in confort atunci cand mama este calma, fericita. Sunt stari pe care le cunoaste din viata intrauterina, de aceea ii aduc o stare de siguranta.

Dar realitatea care este?
Cateodata mamele sunt convinse ca micutii plang fiindca au colici, de aceea se adreseaza medicului cerand "ceva" care sa linisteasca bebelusul.
Convingerea mamei ca acel "ceva" il linisteste pe micut, ii da o stare de calm-autoindusa, astfel cand va alapta din nou bebelusul,  va reusi sa il calmeze. Doza de "ceva" este pentru mama si nu pentru micut.

Tubul digestiv al nou nascutului nu a functionat in perioada intrauterina, iar dupa nastere bebelusul traieste senzatii noi.
Sunt acestea dureroase pentru el? Plansul arata un disconfort, o stare de nesiguranta, o stare cu care el nu este invatat din perioada intrauterina. Digestia lui este dureroasa? Nu stim. Dar este un lucru nou pentru el si trebuie sa se invete cu ea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu