joi, 20 ianuarie 2011

Cauta surse sigure de informare


Mamicile au nevoie de comunicare

Internetul este o sursa sigura de informare?

Adesea cand avem orice nelamurire, dam o simpla cautare si ne apar multe optiuni. E simplu. O deschid pe prima, am raspunsul si merg mai departe. Un raspuns care poate fi unul neinformat, ne acopera o nevoie imediata, insa noi putem ramane cu informatia eronata si de multe ori actionam conform mesajului primit.

Fiindca grupul nostru tinta il reprezinta gravida, nou nascutul, familia, ingrijirea nou nascutului, ar fi potrivit sa incepem cu perioada sarcinii.

In timpul sarcinii

Sarcina aduce multe modificari in trupul nostru, dar in special aceste transformori se petrec la nivel emotional.
In primul trimestru de sarcina, gravidele vor sa stie tot ce se intampla cu micutul embrion, cum se dezvolta, cum arata. Cautam in special imagini, fiindca astfel avem ceva palpabil, este o dovada ca bebelusul exista in trupul nostru, iar noi ne putem contura imaginea bebelusului nenascut.
Aceste informatii adesea sunt reale fiindca se axeaza pe modul cum se dezvolta micutul, nu poti primi informatii eronate deoarece sunt imagini si multe informatii medicale.

Starile gravidei

Apoi urmeaza transformarile prin care trece gravida, ce simte, ce stari are.
Adesea cautand un raspuns legat de starea de disconfort pe care o resimt si astfel ajung intr-o comunitate, forumurile destinate acestor categorii - viitoare si actuale mamici. Odata intrate pe pagina, pot posta o intrebare sau raman si citesc trairile altor gravide.
In primul si al doilea trimestru de sarcina, de regula, mamicile nu relationeaza foarte mult in aceste comunitati. Simt nevoia de informare, sunt calme cel mai adesea, dar setea de cunoastere trebuie satisfacuta.

Informare pe forumuri

Am incercat sa facem un procent al gravidelor care se documenteaza pe forumuri si cel al celor care ocolesc aceste comunitati considerand ca acea informatie este filtrata prin trairile unei persoane care le posteaza.
Si am realizat ca un procent destul de mare poposesc in aceste comunitati.
Am cautat raspunsuri, intreband gravidele sau mamele cu care intram in contact.
Ele incearca sa se regaseasca in povestirile altor femei care au trecut prin aceleasi simtaminte ca si ele.
 Intr-o prima faza, nu isi pun intrebarea de unde vin acele stari, sa caute explicatia fiziologica, psihologica a ceea ce simt.
Cauta confirmari ca trairile lor sunt normale, ca alte gravide au simtit aceleasi stari si doresc a afla cum le-au depasit.

Comunitati virtuale informate

Uneori avem sansa sa intram in comunitati informate si sa primim sfaturi bazate pe notiuni teoretice, iar alteori sfaturile sunt de la parinti, din practica altor mame care au avut satisfactii imediate sau pe termen lung.
In trimestrul trei de sarcina, cand greutatea corpului creste, respiratia este ingreunata, somnul dificil, iar emotiile cu privire la nastere si ingrijirea nou nascutului sunt crescute, gravidele intra in dialoguri, afla povesti despre nastere si continua sirul parerilor personale la care se raporteaza.
 Au emotii cu privire la modul cum vor naste, chiar daca initial isi facusera un plan de nastere, luasera o hotarare in legatura cu modul cum vor naste, acum emotiile si dorinta de informare, pot aduce transformari si o usoara incertitudine.

Uneori putem fi influentate

Daca sunt pe un forum unde majoritatea femeilor s-au operat, vor citi experientele lor si vor primi sfaturi procezariana.
Cezariana este adesea perceputa ca modul prin care gravida poate naste decent si sigur.
Daca pe forum exista femei care au nascut natural sau care se pregatesc sa nasca, chiar daca lor le este teama de nastere, vor dori sa afle de ce totusi alte femei doresc sa nasca natural, chiar daca cezariana este cea care scurteaza drumul.
Aceasta informare si in special, conturarea trairilor, exprimarea lor duce la depasirea sentimentului de frica.

De ce am conturat acest articol

Dupa cum bine stiti, nasterea vaginala dupa operatie cezariana a unei gravide din Piatra Neamt, care a venit la Isis sa nasca, a facut putina rumoare in lumea constanteana, lumea virtuala, cat si lumea medicala.
Una dintre mamici, care acum isi doreste sa devina consilier in alaptare, a luat legatura cu noi si ne-a declarat ca, daca acum doi ani s-ar fi aflat pe unul dintre forumurile care incurajeaza nasterea naturala si alaptarea si  daca ar fi avut atunci informatia pe care o are acum despre nasterea naturala, in mod sigur ar fi ales sa nasca natural si nu s-ar fi indreptat catre operatia cezariana.
Vom dezvolta acest subiect intr-un alt articol.

Selectati informatia
Alegeti-va cu grija sursa de informare, nu luati de bun tot ceea ce a fost bun pentru ceilalti, iar daca primiti mesaje confuze dintr-o lume virtuala si reala, despre ceea ce simtiti, despre o atitudine medicala, incercati sa cautati si alte surse informare, nu neaparat in Romania, cauta chiar experientele altor femei care nu traiesc aici.
Alimentati-va setea de informare cu ceea ce simtiti ca va creste increderea si va permite sa luati decizii pe deplin informate, fiindca experienta nasterii este una pe care trebuie s-o intelegeti si sa ramaneti cu o amintire pozitiva despre ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu