joi, 20 ianuarie 2011

Nasterea vaginala dupa operatie cezariana ( NVDC)


O prima operatie cezariana te duce la o alta

Cate dintre voi stiati ca, daca ati avut o prima operatie cezariana, a doua sarcina se va finaliza tot cu o operatie cezariana?
Cate v-ati intrebat prietenii, cunoscutii si chiar specialistii si v-au raspuns acelasi lucru ?
Stiu ca dintre voi v-ati informat sau cel putin ati aflat ca, in strainatate nasterea vaginala dupa cezariana este o practica curenta, de asemenea cunosc multe femei gravide care si-au dorit sa poata naste natural dupa ce uterul lor fusese sectionat.

V-ati obisnuit ca in Isis lucrurile sa se intample diferit?
V-ati obisnuit sa se respecte dorintele femeii pe deplin informate, sa fie calauzita cu profesionalism?

In Isis a avut loc in apa nasterea vaginala dupa cezariana

Antoanela o gravida din Piatra Neamt, educator prenatal Lamaze, a nascut asta seara la 22,25 natural, fara interventii medicamentoase un baietel cu greutatea de 3250 g, iar acasa mai are un flacau de aproape doi ani care s-a nascut prin operatie cezariana (lipsa de progresie a travaliului).

Emotii puternice pentru gravida, partener.
Emotii pentru echipa Isis, putere-informare-relaxare din partea Antoanelei, calm-profesionalism din partea dr.Zaher, medicul care a asistat nasterea, iar acum ne putem mandri cu aceasta realizare!

Acum, dupa ce nasterea s-a dovedit a fi un eveniment fericit, nu putem sa nu ne amintim de incantarea mamei care azi isi amintea despre nasterea ei, despre starile prin care a trecut, constientizandu-le si retraind acele clipe ale travaliului, acum in alte dimensiuni ale fericirii.
Sa expunem intai sentimentele tatalui? Sa exprimam in cuvinte si incantarea echipei?

Trairile Antoanelei in timpul sarcinii

In randurile care urmeaza, este potrivit sa va expunem cateva dintre trairile Antoanelei din timpul sarcinii.
Si acesta este un inceput, fiindca aici in Isis exista sloganul "Impreuna de la inceput'', oare cate inceputuri au fost aici?
Cate lucruri noi diferite s-au intamplat in Isis?
Cate dintre noi nu avem un inceput aici, fie ca este unul existential, experiential sau profesional?

Cateva discutii pentru a cauta raspunsuri

Aceasta este Antoanela intr-o discutie pe grupul Lamaze Romania:
,,Sunt educator Lamaze in Piatra Neamt, si urmaresc cu interes discutiile purtate aici.
Sunt mama unui baietel de 1 an si 6 luni, nascut in aprilie 2009 prin cezariana.

Prima nastere

Povestea este lunga, dar o voi scurta din respect pentru timpul vostru - dupa un travaliu de mai bine de 24 de ore cu contractii regulate la 10 minute si nici o urma de dilatatie, am ajuns sa fac cezariana. Totul a decurs bine, fara complicatii, si inafara de moralul meu (care imi doream foarte mult sa nasc natural, in apa) nimeni nu a avut de suferit.
Am nascut intr-o clinica privata, pentru ca doar acolo se putea naste in apa in acel moment, insa in sala de "alaturi de apa". Mentionez ca in acel moment nu eram educator Lamaze inca, urmasem insa un curs de educatie prenatala Lamaze si mai stiam una-alta.
Aceasta prima poveste se incheie aici.

Aceeasi dorinta, sa nasca natural

Urmeaza a doua, pentru care va supun atentiei supararea si dezamagirea mea nemasurata!
La un an dupa nasterea lui Luca (primul baietel) am ramas insarcinata din nou, si am acum 29 de saptamani. A doua sarcina, aceiasi "fixatie", de aceasta data insa mai puternica - vreau sa nasc natural, in apa daca se poate!
Spun "in apa daca se poate" pentru ca pana in acest moment nu am gasit NICI UN DOCTOR dispus sa ma asiste la o nastere naturala, daramite in apa! Mi s-au insirat toate riscurile posibile si imposibile, cel mai adesea fiind speriata cu "MORI SI TU SI COPILUL".

Decizia imi apartine

Stiam ca va fi greu, dar nu intr-atat de greu! Pana la urma urmei ar trebui sa fie decizia mea, nu?
Si atunci vin si va intreb... intre a naste acasa, a ajunge la spital in ultima faza si a naste cu moasa si eventual medicul de garda care sa ma faca albie de porci si a face cezariana, care este "pastila" cea mai usor de inghitit?
Nu pot insa sa exclud din aceasta ecuatie riscul (la dimensiunile sale normale, nu exagerate) al nasterii naturale dupa cezariana.

Si povestesc in fata altor gravide

Si cu "burtica la gura", cu aceasta experienta si dezamagire in spate, vin in fata altor viitoare mamici gravide si le povestesc despre increderea in corpul lor, despre "negocierile" cu doctorul, despre nasterea naturala, frumoasa si sanatoasa!
Dar stiti ceva? O fac cu drag, o fac cu pasiune si o fac cu mai multa forta decat as fi facut-o in alte imprejurari! Pentru ca avem dreptul sa alegem, sa cunoastem avantajele si riscurile in mod corect!
Vreau insa sa-mi spuneti ce credeti voi despre nasterea naturala dupa cezariana in Romania, pentru ca nu cred sa fiu singura care se confrunta cu asta, pot naste in Romania?
Credeti ca la Constanta, la ISIS, se poate implini visul meu?''

A intrat in contact cu clinica noastra

Ulterior, Antoanela a fost vazuta de dr.Zaher Mohamed, s-au discutat toate aspectele travaliului, nasterii, posibilele riscuri, ce conduita trebuie abordata.
Din saptamana 37, a fost atent urmarita, iar in dimineata zilei de ieri (la 39 saptamani), au inceput contractiile, iar dupa amiaza s-a internat in maternitate cu un travaliu progresiv.
Antoanela a fost echilibrata, s-a miscat continuu, a fost atent monitorizata si dupa 5 ore de travaliu, s-a nascut Stefan, Apgar 10.


Trairile Antoanelei

Astazi, dupa ce emotiile s-au mai domolit in Isis, dupa ce starea mamei continua sa fie stabila, am incercat sa discutam cu Antoanela pentru a afla ce sentimente are acum, si de ce a continuat sa isi doreasca nastere vaginala, chiar daca stia ca riscurile puteau fi mari, ca exista varianta unei rupturi uterine, a unei hemoragii masive, a histerectomiei si chiar putea fi pusa in pericol viata ei si a bebelusului. Ne-a expus ca undeva in sufletul ei era o dorinta neimplinita, ca dupa prima ei nastere prin operatie cezariana, nu a fost convinsa ca trupul ei nu ar fi putut sa nasca, a crezut ca putea face mai mult.
Astazi, ne-a marturisit ce a simtit, ca a inceput un lucru pe care nu l-a dus la bun sfarsit. Primul ei travaliu s-a finalizat la dilatatie 4, cand bataile cordului fetal s-au diminuat si a fost necesara interventia chirurgicala. Simtea ca poate duce la bun sfarsit o nastere, simtea ca are nevoie de confirmare ca trupul ei stie si poate sa nasca.
Acestea au fost trairile ei.

Informarea iti ofera incredere

S-a informat asiduu din cartile de specialitate, a avut exemplele altor femei care nu au nascut in Romania si astazi ne-a relatat ca era sigura ca poate si ea, chiar daca emitiile erau puternice, mereu ganddindu-se ca travaliul ei poate duce catre neprevazut, un final nefericit. dar avea incredere in medicul ei, in echipa.

Fiecare femeie care naste are trairi complexe

Este un exercetiu de vointa, este putere?
Unde este limita intre dorinta si realitate?
Unde este acea linie clar trasata intre travaliul privit numai din punct de vedere medical, care putea sa se complice si travaliul ca rezultat al proceselor fiziologice din organism sustinute si intensificate de trairile gravidei?
Este o limita?

Increderea in medic

Incercand a se detasa de trairi, ne-a povestit ca in planul ei de nastere a contat foarte mult relatia pe care si-o formase cu medicul care urma sa o asiste la nastere. Avea incredere. Stia ca acele complicatii nu pot surveni fara sa apara semne prevestitoare in timpul travaliului. Stia ca medicul sau pregatise echipa, ca sala de operatie era pregatita iar daca era o urgenta majora ce necesita transfuzie, exista solutia si in acest caz.
Daca a avut emotii?

 Echipa a avut emotii

 A simtit ca travaliul ei este normal, era constienta, respira, intra in transa, iar acum ne povesteste ca ne studia reactiile, ca simtea semnele noastre discrete, ca stia dupa expresia chipurilor noastre daca e cazul sa se ingrijoreze sau nu. Cand a simtit o usoara tensiune in echipa in momentul terminal al travaliului, expulzia, a incercat sa se detaseze, sa nu preia emotii inutile, stia ca trebuie sa impinga rar, eficient, sa aiba rezerve de oxigen.

Cand a fost momentul ei de panica?

Cand dr.Zaher a anuntat sa se pregateasca masa.
Si-a pus intrebarea: "Care masa? De nastere sau de operatie?"
Atunci a fost lucida, chiar daca contractiile finale ale expulziei nu-i permiteau sa se relaxeze, s-a oprit si a privit. Simtind o usoara tensiune in sala, a putut sa faca o gluma, amuzandu-se de felul cum se imbraca medicul.

Travaliul trait de mama-travaliul si expulzia ca responsabilitate pentru medic

In mod sigur o operatie cezariana era calea cea mai simpla, fara suisuri si coborasuri, era o conduita sigura, incadrata intr-un timp prestabilit, o rutina.
Si ca o concluzie, oare putem face diferenta intre act medical si traire?

In acest moment nasterea vaginala dupa operatie cezariana, in Romania reprezinta un act medical care, iata, se poate efectua cu succes daca il imbini cu daruire, profesionalism si deschidere.

32 de comentarii:

  1. Felicitari pentru curaj! Si eu am nascut la Isis prin cezariana acum 1 an si 5 luni. A fost prima nastere. Acum ma gandesc la un al doilea copil si la posibilitatea nasterii in apa. Sper ca de data asta sa prind mai multa incredere in mine. Loredana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Loredana!
    Esti insarcinata? Care a fost motivul pentru care ai nascut prin cezariana prima data?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Loredana,
    Multumesc pentru felicitari!
    Si eu mi-am dorit mult sa nasc in apa, si prima, si a doua oara. Situatia insa, asa cum se prezenta ea la momentul acela nu mi-a permis - am pus mai presus siguranta mea si a lui Stefan.
    Increderea in tine, in corpul tau, in faptul ca totul va merge bine este foarte importanta! Eu am stiut ca totul va fi bine, am simtit asta, si de aceea emotiile nu mi-au dat de furca :).
    Daca te pot ajuta cu alte informatii, cu incurajari macar, sa-mi spui. Sunt alaturi, cel putin sufleteste, de toate mamicile care doresc sa nasca vaginal dupa cezariana!

    Antoanela

    RăspundețiȘtergere
  4. diana calistrat30 mai 2011 la 12:19

    Si eu am nascut la Isis acum doi ani si cateva zile .Nu-mi pare rau si sunt sigura ca a doua oara cand voi naste tot aici voi veni.Singura mea neamplinire a fost neputinta de a naste natural; desi mi s-au rupt membranele,nu am avut contractii si la sfatul medicilor am ales sa nasc prin cezariana .Totul a decurs normal nici nu am avut timp sa am emotii, dar nu m-am simtit o invingatoare asa cum imi imaginam ca voi simti dupa nasterea vaginala .Acum ca am citit ca se poate naste asa si dupa cezariana ,nu ma voi mai lasa convinsa de nimic.Asa ca asteptati-ma nu veti scapa de mine.Apropo salutari echipei

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana, ne cerem scuze pentru intarzierea raspunsului nostru.
    Este important sa intelegi de ce nu ai avut cintractii dupa primul travaliu. Care au fost circumsyantele medicale si cele de ordin psihologic, afectiv.
    Da, se poate! Dar nu uita ca tu ai raspunsurile pentru prima experienta si pentru a trece printr-o a doua dupa o prima cezariana, este important sa treci printr-un exercitiu de analiza personala. Te asteptam si multumim pentru salutari! Sa ne revedem sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru curaj! Si eu sunt hotarata ca a doua nastere sa fie normala, daca se poate. Primul copil l-am nascut la euromaterna prin cezariana. Desi am ajuns acolo cu convingerea ca voi naste natural si totul va fi bine, cum a fost si sarcina, am sfarsit prin a ajunge in camera de operatii. Explicatia: lichidul verde si atat. Probabil mai usor pentru doctor care parea ca vrea sa scape mai repede. A doua oara nu ma voi lasa convinsa asa usor. Voi incerca la isis deoarece am vazut ca promovati NVDC. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Andreea, bine ai venit in Jurnalul Isis!
    O nastere naturala se poate finaliza cu operatie cezariana, iar un lichid verde si un travaliu care nu debuteaza de la sine, cand placenta poate fi supramaturata sau cand saptamanile de sarcina iti sunt numarate, poate fi o indicatie de cezariana.
    Este bine ca inainte de toate, sa nu punem in pericol viata mamei si in principal a bebelusului, iar cezariana este cea care ne ofera siguranta actului medical.
    Te asteptam cu drag sa nasti in cadrul clinicii noastre, daca asta iti doresti!
    Nu promovam nasterea vaginala dupa cezariana, ci incurajam ca femeile sa fie respectate, sa fie informate si sa aleaga in cunostiinta de cauza. O nastere naturala pe care femeia si-o doreste, chiar daca este dupa o operatie cezariana, atata timp cat nu exista contraindicatie medicala, de ce nu?
    Este dreptul femeii de alege informat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, mamici! Buna, echipa Isis! Dupa indelungi cautari de informatii despre NVDC, am ajuns si la articolele legate de Clinica Isis si posibilitatile care le ofera. Felicitari Antonelei pentru curaj si perseverenta si pentru deschiderea fata de cititoare.
    problema mea este urmatoarea: am o fetita de 20 de luni, nascuta prin cezariana, datorita prezentatiei pelvine. imi doresc al doilea copil si n-as vrea sa ma opresc aici, de aceea optez din toata inima pentru o nastere naturala. M-ar interesa sa aflu mai multe detalii despre monitorizarea sarcinii, zile de internare si costuri, asta pentru ca sunt din Bacau si mi-ar fi mai greu sa ajung. va multumesc. Anca

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna!
    Daca esti din Bacau poti opta sa fi monitorizata de un medic care iti este mai aproape, iar dupa saptamana 30 sa vii cu setul de analize la clinica pentru a fi urmarita de un medic al clinicii.
    Pentru nastere, vei stabili impreuna cu medicul ales cand este cazul sa te cazezi in Constanta, de regula dupa saptamana 36. Costurile le poti afla citind subiectul dedicat serviciilor. Te asteptam!

    RăspundețiȘtergere
  10. buna dimineata! cazul meu la prima sarcina este identic cu al Antonelei; atunci mi-am dorit din toata inima sa pot naste pe cale naturala nu s-a putut deci...cezariana..planuiesc un al doilea copil si ma bucura faptul sa vad ca exista posibilitatea unei nasteri naturale dupa o asa scurta perioada de la cezariana..m-a pus foarte bine pe ganduri si sper ca la momentul respectiv sa reusesc sa fac cea mai buna alegere..Sanatate amandurora (proaspetei mamicii si baietelului )

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  11. Carmen,
    De unde esti?
    Daca planuiesti cel de-al doilea copil, ai inca timp de informare si multa pregatire psihologica pentru o NVDC (VBAC).
    Multe dintre femeile din Romania se opresc la acest prag al travaliului.
    Poti citi pe forumul Isis discutiile altor mamici care isi doresc sa nasca la fel ca tine.

    http://www.maternitate-constanta.ro/forum/viewtopic.php?f=10&t=1772

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Felicitari Antoanela pentru reusita. Si eu am o fetita de 9 luni nascuta prin cezariana dupa lipsa progresului in travaliu, bradicardie la bebelus si prezentatie faciala. Mi-ar face placere sa iau legatura cu tine sa te intreb cat mai multe detalii. Imi doresc in continuare sa pot naste natural, si orice experienta reusita de NVDC imi da sperante si mai mari.
    Si nu in ultimul rand felicitari Isis pentru reusitele voastre. Ma gandesc tot mai mult sa apelez si eu la voi la urmatoarea sarcina.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,
    am nascut acum un an si trei luni o fetita prin cazariana, in craiova. motivul: incompatibilitatea intre dimensiunea fatului si dimensiunea bazinului meu. pentru a intelege mai bine, copilul a avut 4 kg, iar eu sunt mai micuta, am 1.58. nu stiu daca este un motiv real nici pana acum. ideea este ca doctora la care am mers timp de 9 luni mi-a spus in ultimele doua saptamani ca daca nu accept cezariana nu ma va asista la nastere. am incercat si la alti medici care s-au uitat cu scepticism la mine si nu mi-au dat nici o garantia ca ma vor asista. asa ca, in cele din urma am acceptat cezariana, fara ca macar sa fiu lasata sa simt si eu contractiile.in fine, nu acuz pe nimeni decat numai pe mine care nu ma pot impaca nici acum cu gandul ca poate si a doua nastere va fi la fel. mi-as dori tare mult sa nasc natural. la noi in oras nici nu se pune problema unei nvdc dupa cezariana nici macar la clinicile private. cred ca daca voi ramane insarcinata voi apela la serviciile dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mariana,
    Un bebelus se formeaza in corpul mamei sale fara ca aceasta sa contribuie in vreun fel, daca o sarcina evolueaza fiziologic.

    Orice mama care poarta in pantecul sau un bebelus, il poate naste, indiferent de greutatea lui.

    O femeie care poarta un copil cu greutate mare, are dreptul unei probe de travaliu si in travaliu, se va stabili daca exista disproprortie materno-fetala.

    De regula, un travaliu al unei femei care poarta un bebelus cu greutate mare, va avea un travaliu mai lung si poate resimti mai dureros un pretravaliu.

    Pe forumul Isis am descris in amanunt care sunt factorii ce determina femeia, care este intr-un travaliu, sa nu isi poata naste copilul.

    Revenim cu amanunte sau urmareste noile articole, in care, in mod sigur, vom vorbi despre acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Am nascut acum un an si 9 luni un baietel de 3400 prin cezariana pentru ca bebelusul s-a oprit in vagin si nu putea sa mai iasa. Doctora mi-a spus ca am o malformatie in vagin ca este cu fund plat.. nu stiu ce inseamna acest lucru. Intrebarea mea este: la urmatoarea sarcina o sa pot naste normal? Acest lucru mi-am dorit foarte mult. Bebelusul a avut capul prea mare? care a fost problema? De la medicatia administrata nu a putut iesi? O sa pot naste prin hipnoza? care este pretul acestui tip de nastere?

      Ștergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lavinia,
    motivele pentru care nu ai putut naste prima oara pot fi toate cele pe care le-ai enumerat mai sus, ca si factori medicali, cat si factori psihologici: emotiile tale, mediul nasterii, persoanele care iti erau alaturi, increderea.
    Aceasta experienta nu este regula ca se va repeta si la urmatoarea nastere sau urmatoarele.
    Este adevarat, o nastere vaginala dupa operatie cezariana este diferita fata de o nastere vaginala cand uterul este intact(nesectionat), insa ea poate avea loc.
    Este bine sa te informezi, sa ai raspunsuri la toate intrebarile tale, fiindca o astfel de experienta pe langa supravegherea medicala deosebita, trebuie sa fie insotita de un psihic foarte bun.
    Un psihic relaxat il vei avea daca:
    1. Vei avea traducerea primei experiente, informandu-te.
    2. Alege medicul in care sa ai incredere din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere uman, stabileste cu el o relatie emotionala bazata pe incredere si deschidere.
    3. Alege mediul nasterii care iti ofera confort emotional:sa se poata asigura urgenta medicala, sa fi relaxata, sa ai confort in privinta conditiilor minime de cazare si sa aiba personal medical care sa nu iti creeze emotii negative suplimentare.
    4. Poti urma un curs de pregatire pentru nastere (Lamaze) care iti va da raspunsul la multe intrebari si iti va crea o siguranta emotionala pentru a trece printr-un travaliu.
    5. Intra pe forumul Isis si citeste experientele celor care au avut o NVDC.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna, maine implinesc 5 saptamani :) si am si control la dr. Zaher. Sunt foarte emotionata pentru ca acelasi istoric il am si eu. Cezariana la prima nastere...acum 1 an si 3 luni, pentru ca aveam colul lung de 4 cm la 39 saptamani. Sper sa pot acum sa nasc natural. Imi doresc foarte mult...

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna Alexa!
    De unde esti tu? Banuiesc ca esti din Constanta daca la varsta de cinci saptamani ai un control la dr. Zaher.
    Cand vorbesti despre istoric, la ce te referi?
    Poti detalia ce s-a intamplat?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua!
    Am ramas insarcinata la 12 luni dupa cezariana si-mi doresc tare mult ca aceasta nastere sa fie una naturala. Medicul meu din Bacau nu ma incurajeaza deloc in aceasta privinta, dimpotriva; dar eu vreau macar sa incerc, la dvs in maternitate. Credeti ca am sanse avand in vedere perioada de timp dintre cele doua sarcini?

    RăspundețiȘtergere
  20. In maternitatea noastra, doamna Ancuta, aveti posibilitatea sa treceti printr-un travaliu, daca sarcina a decurs fiziologic si daca travaliul va decurge in aceleasi limite.
    Timpul scurs intre cele doua sarcini nu este concludent fiindca exista multi alti factori care contribuie la refacerea fibrei uterine.
    O nastere vaginala dupa cezariana poate debuta cu un travaliu care decurge in limite normale sau poate fi intrerupt cu o operatie cezariana in cazul in care apar complicatii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pe 9.11.2010, acum 2 ani si o luna, am nascut o fetita de 4070g prin cezariana. Desi imi doream sa nasc natural, doctorita mi-a spus ca ma opereaza. Fetita e prea mare, are cordonul in jurul gatului si pentru ca se grabea.Anul acesta pe 01.05.2012 am avut o pierdere, o sarcina de 7 saptamani. Acum sunt din nou insarcinata, am 18 saptamani, urmand sa nasc in luna mai 2013. Taietura de la cezariana este de la buric in jos. Intrebarea mea este daca ati mai avut nasteri naturale cu astfel de taieturi pe uter si ce sanse imi dati mie sa nasc natural. As vrea sa nasc natural tocmai pentru ca am avut dureri de spate mult timp dupa nastere iar refacerea mea a durat mai mult. Stiu ca o nastere naturala este mult mai bine atat pentru mine cat si pentru copil.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt însărcinată în 11 săptămâni și îmi doresc din tot sufletul să nasc natural. Primul copil l-am născut acum 3 ani si 8 luni, prin cezariană, la sfatul insistent al medicului care a subliniat, iar și iar, că fătul este mare, are 4 kg, că voi ajunge, oricum, la cezariană. Am protestat, îmi era frică de operația în sine și mă știam mai sensibilă, dar am cedat gândindu-mă că e medic, până la urmă ar putea fi mai bine pentru copil.
    Nu știu ce rol au avut temerile mele, cert este că cezariana mea nu a fost una simplă, ci una cu niște complicații care m-au tinut vreo cinci zile în spital. Îmi doresc să nasc acum natural. Ce investigații ar trebui făcute pentru a evita cât mai multe dintre posibilele complicații? Am o șansă reală de a naște natural, având în vedere și faptul că voi avea în momentul nașterii 37 de ani și jumătate?

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua. Sunt foarte interesata de o nastere naturala. Am nascut in mai 2011 prin operatie cezariana deoarece copilul avea prezentatie pelvina. Acum sunt insarcinata cu termenul de 26 septembrie 2013. Am sanse sa incerc nasterea naturala in aceste conditii? (operatia de cezariana pe care am facut-o este orizontala). Cand ar trebui sa ma prezint la clinica pentru control?

    RăspundețiȘtergere
  24. Doamna Anastasia,
    In clinica noastra travaliul unei nasteri naturale dupa operatie cezariana este monitorizat la fel ca in cazul oricarei nasteri naturale.
    Prin urmare travaliul dvs poate decurge natural cu monitorizarea de rutina care se adreseaza oricarei femei care naste natural.
    Va asteptam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  25. Doamna Maria,
    Sarcina dvs va fi monitorizata in acelasi mod chiar daca veti naste natural sau prin operatie cezariana. Nu este cazul sa faceti decat investigatiile de rutina pe care le recomanda medicul oricarei femei insarcinate.
    Varsta dvs nu reprezinta un impediment decat in masura in care DVS CREDETI ACEST LUCRU. Din punct de vedere medical varsta nu este o problema daca nu aveti alte complicatii, pe care le poate avea orice alta gravida.
    Va asteptam! Obtineti o programare prin intermediul receptiei spitalului.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua!
    va citesc cu mare drag, de mult timp, insa pana acum nu am avut curajul sa scriu si eu. Am ramas profund impresionata de povestile cu nasterea naturala dupa cezariana, si imi doresc si eu tare mult sa incerc si sa reusesc acest lucru.
    Povestea noastra este mai complicata, de aceea as dori sa discut detaliat cu cineva specializat ca sa vad ce sanse de reusita sunt si apoi sa venim acolo pentru consultatie. Eu am 2 cezariene,s si acum sunt insarcinata cu al 3 bebe, cel de-al doilea avand doar 1 an si 2 luni. Multumesc frumos si astept un raspuns.
    Viorica

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua
    As vrea sa va intreb daca la clinica dumneavoastra se poate nastere naturala dupa o operatie de miomectomie in care au fost extirpate doua fibroame(deci sunt doua taieturi pe uter),
    Fibroamele au fost la suprafata uterului,nu s-a intrat in cavitatia uterina.
    Cat timp ar trebui sa treaca de la operatia de miomectopie pana a ramane insarcinata pentru a putea naste natural.
    Imi doresc foarte mult sa nasc natural si nu vreau sa mai trec prin chinul unei operatii.

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua! Prima nastere a fost prin cezariana datorita prezentatiei faciale...am facut 2epidurale pt ca prima nu a prins. Am sanse la nvdc? Se poate face si epidurala? Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  29. Viorica,
    Chiar daca comentul tau nu a fost sesizat in acel moment, intre timp ai luat legatura cu o persoana specializata, ai inteles de ce nu ai putut trece prin cele doua nasteri, ai avut parte de consiliere, te-ai adresat clinicii echipei de sustinere a nasterii: Dr. Zaher, Dr. Ciornei si Dr. Buda si ai nascut natural dupa doua cezariene. povestea nasterii tale o vom publica intr-unul dintre articolele viitoare. Multumim pentru increderea acordata!

    RăspundețiȘtergere
  30. Andreea Sas,
    Ne dorim sa iti fim si azi de ajutor, chiar daca mesajul tau nu a fost sesizat in momentul scrierii tale.
    Doua interventii chirurgicale pe uter se comporta ca doua cezariene in antecedente.
    Asadar,
    Daca exista o femeie sau mai multe femei care au nascut vaginal dupa doua cezariene, poate exista si o nastere vaginala.
    Orice cicatrice abdominala in timpul sarcinii va fi urmarita atent, acesta este rolul echografiilor periodice.
    Daca exista riscuri se va interveni in timp util.
    Recomanadarea noastra este sa va adresati unui medic care incurajeaza nvdc si toate aceste intrebari sa le adresati dumnealui pentru siguranta dvs totala.

    RăspundețiȘtergere
  31. Mihaela,
    Poti naste natural dupa o operatue cezariana.
    Motivul primei cezariene nu se va mentine la cea de-a doua sarcina.
    Travaliul va fi diferit prin abordarea altor pozitii, prin incredere, respiratii, psihic bun.
    Puteti.

    RăspundețiȘtergere