Poti alege nasterea vaginala dupa operatie cezariana?
In Romania se considera ca, riscurile pentru mama si copil sunt mult mai mari daca gravida alege sa nasca natural, decat daca s-ar interveni inca o data chirurgical.
Si totusi de ce femeile aleg acest mod de a naste, asumandu-si riscuri?
Monitorizarea atenta a sarcinii, travaliului si a nasterii
Obstetricienii sustin ca orice semn de ruptura uterina poate fi observat si intervenit in timpul necesar, de aceea este necesara o atenta monitorizare a travaliului.
Ce urmaresc medicii in timpul travaliului ?
-bataile cordului fetal
-tensiunea arteriala a mamei
-forma uterului
-eventualele sangerari
O astfel de nastere poate sfarsi tot prin operatie cezariana.
Femeile aleg sa nasca natural, pe deplin informate, pregatite sa se intervina chirurgical
In acest moment, in alte spitale din afara Romaniei, aceasta practica medicala a devenit o rutina.
Exista confirmari, precum ca nasterea poate evolua fara surprize, iar incidenta cazurilor grave este scazuta, deoarece se poate anticipa un curs defectuos al travaliului si se intervine in timpul necesar.
Exista si in Romania medici care respecta dreptul de a alege informat al gravidei, ii explica riscurile, pacienta si le asuma pe proprie raspundere si semneaza un act.
Dar sa nu uitam, ca este extrem de importanta relatia pe care o formeaza pacienta cu medicul si in special increderea in atitudinea lui profesionala, aceasta fiind convinsa ca, orice semn de ruptura uterina poate fi depistat si intervenit in timp record.
Femeile considera ca au dreptul unei probe de travaliu.
Este esential ca travaliul sa fie natural.
1.Travaliul sa se declaseze de la sine.
Ce presupune acest lucru?
a) Un travaliu nu a inceput daca, a cazut doar dopul gelatinos. Acesta poate cadea treptat, fara sa existe contractii cu caracter progresiv, ci doar contractiile Braxton Hiks, care nu au neaparat efect asupra dilatarii colului. (pana la 10 zile, depinde de medic cat de permisiv este)
b) Chiar daca a inceput caderea dopului gelatinos si avem deja contractii care par sa dilate colul acestea pot fi la un interval aparent regulat, de ex. la 10 minute, la 15 minute, pot tine pe tot parcursul unei nopti sau al unei dimineti. Adesea, in aceste situatii gravidele considera ca travaliul a inceput si se indreapta catre unitatea medicala in care vor naste, insa ele se pot afla in pretravaliu si din acel moment poate dura mai mult sau mai putin.
c) Daca aveti contractii care dureaza o noapte, dar dilatatia ramane 2-3, iar contractiile se stopeaza, bataile cordului fetal sunt bune, nu este cazul sa se intervina.
O gravida va trebui sa ramana acasa iar daca este intr-un spital sa aiba incredere in ea si sa aiba rabdare. Gravidele ar trebui sa stie ca sunt in pretravaliu si ca defapt bebelusul isi cauta pozitia de nastere, aceste contractii, care pornesc destul de intens si apoi cedeaza, directioneaza capul fetal cu diametrul cel mai mic pentru a putea patrunde prin canalul de nastere.
2. O alta conditie esentiala este ca gravidei sa i se permita schimbarea pozitiei sau adoptarea pozitiilor verticale.
De asemenea facem referire tot la pozitionarea capului fetal, stiti cat de important este sa te misti asa cum simti, sa adopti pozitiile pe care ti le dicteaza trupul?
3.Frica este cea care blocheaza dilatatia.
Daca avem un travaliu lung, acesta poate deveni dureros, iar daca nu suntem sprijinite afectiv, nu avem pregatire prealabila pentru a ne putea induce o stare de relaxare, nici incurajarea personalului sanitar, apare sentimentul de frica.
Cand exista teama, exista adrenalina si noradrenalina, care sunt benefice in timpul travaliului NUMAI in stadiul final, in momentul expulziei.
Daca avem adrenalina si noradrenalina pe intreg parcursul travaliului sau numai intr-o anumita perioada, nu ne mai putem misca liber, directionate de instincte, nu mai putem colabora cu personalul sanitar, nu mai putem fi lucide si undeva in subconstientul nostru, ne dorim ca travaliul sa se termine. Eram pregatite pentru nastere naturala, dar cand durerea ajunge la o anumita intensitate, incat o percepem ca pe vatamare proprie, instinctul ne spune ca vrem sa se termine oricum, chiar si cu o cezariana.
3.Cand simtim nevoia de a impinge este important sa impingi eficient, sa te concentrezi pe coborarea si inaintarea bebelusului si nu pe intensitatea durerii.
Trebuie sa exista o colaborare cu medicul care gestioneaza travaliul, deoarece acesta monitorizeaza atent bataile cordului fetal si respecta ritmul contractiilor naturale su nevoia de odihna a mamei.
Cele punctate mai sus te pot ajuta sa ai un travaliu natural.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu