duminică, 22 mai 2011

Fiica nastea, iar mama o incuraja

Cum poate fi o zi in Isis

Niciodata nu poti anticipa cum poate fi ziua!
 Exista programari pentru operatiile cezariene iar printre acestea intotdeauna vor fi nasterile naturale, al caror travaliu se declanseaza spontan, cat si operatiile cezariene care finalizeaza un travaliu care poate avea un traiect cu surprize.

Adrenalina pluteste in aer

Zi agitata, cu programari dar si mult neprevazut.
Adrenalina pluteste in aer.
 Avem acea atitudine “ Suntem pregatiti pentru orice!”.
Alergam pe holuri, ne zambim, aruncam doua trei cuvinte intre noi, dar actiunea se petrece in sala de nasteri sau in sala de operatii sau in saloane. Acolo petrecem cel mai mult timp. Actionam si vorbim.

La 305 suna intens telefonul

Receptia ne anunta sa pregatim salonul 209 pentru o internare, nastere naturala. 
"Un travaliu intr-o faza incipienta", ne spune medicul de garda, dr. Pelin.
 Avem inca timp. 



Femeile isi doresc pe cineva apropiat sa le sustina la nastere

Gravida se interneaza impreuna cu mama ei, amandoua zambitoare, increzatoare.
Ii este adusa mingea de pregatire pentru nastere. Nu avea o pregatire speciala, vreun curs pregatitor pentru nastere, era o tanara mama care si-a dorit sa nasca natural, iar mama ei era langa ea pentru a o sustine. 

In salon se petrece prima parte a travaliului

Incearca sa se familiarizeze cu mingea. Simte ca aceasta pozitie o relaxeaza si ramane in asteptare in salon, urmand sa fie monitorizata intermitent pana cand dilatatia progreseaza, dupa care urma sa fie dusa in sala de nastere.

Astazi, in ziua externarii, incercam sa aflam cum percepe experienta nasterii ei.






De ce ai ales sa nasti natural?

"Fiindca femeile nasc! Este firesc sa nasti!"

Unele femei aleg sa se opereze, ai fi putut sa procedezi si tu la fel. Care au fost motivele pentru 
care ai luat aceasta hotarare?

"Fiindca sunt operata pe coloana vertebrala. Am amintiri neplacute despre acea interventie si spitalizare si nu am mai vrut sa trec prin aceleasi momente."

O interventie la nivelul coloanei vertebrale, ar fi putut crea semne de intrebare in legatura cu modul ales de nastere. Ai avut indoieli?

"Sigur! Insa am cerut parerile specialistilor in domeniu.
Mi-au confirmat ca pot naste si am avut toata increderea in medicul meu!"




Intrebata fiind cum simte aceasta experienta, proaspata mamica tinandu-si micuta in brate, ne-a raspuns ca a fost un travaliu pe care l-a perceput suportabil pana in momentul in care ar fi trebuit sa impinga.
A subliniat ca a simtit efectul apei asupra trupului sau, ca in mod sigur s-a relaxat in momentul in care a intrat in apa si ar fi vrut sa nu mai vina momentul final, cand trebuia sa impinga.

 " Mi-a fost greu sa imping, nu am colaborat cu medicul meu-dr.Mohamed Z., nici cu medicul de garda-dr.Pelin J.



Oare ai fi putut schimba cu ceva ceea ce ai simtit?


"Da, initial mi-a fost teama de acea durere si nu am realizat ca daca depasesc un anumit prag, voi putea sa inving acea durere si astfel fata mea ar fi fost mai repede in bratele mele. A trebuit ca intr-un final sa ies din apa, iar nasterea fetei noastre a avut loc pe masa de nasteri."

Crezi ca operatia cezariana te-ar fi ajutat?

"Nu, eu ma simt excelent acum, sunt fericita ca am putut sa o alaptez si sa ma ocup de fata imediat dupa nastere. Sunt multumita ca am avut lapte suficient si imi era teama ca dupa operatie puteam sa am lapte putin mai greu."




In tot acest timp, in salon, bunica asculta si presara ceea ce povesteam noi. 
Astfel am aflat ca bunica a fost prezenta la nastere si a sustinut-o si incurajat-o pe toata perioada travaliului, ca i-a fost greu sa o vada trecand prin acele clipe pe fata ei, dar a simitit ca trebuie sa isi depaseasca propriile trairi fiindca in acele momente fata ei avea nevoie de ea. 
Se gandisera ca ar fi putut sa stea si sotul in timpul travaliului, dar stie din experienta altor familii prietene, din strainatate, ca figura materna este esentiala in aceste momente, daca gravida si-o doreste.

Moment unic pentru mama si fiica

Povestea cu emotii si lacrimi in ochi de fericire, ca a fost un moment unic pentru ea ca mama si bunica. A fost alaturi de fata ei intotdeauna, cand a mai fost internata, iar acum simtea ca trebuie sa o incurajeze, sa fie cea care ii ofera din putere, fiindca nasterea este un moment deosebit care te face sa traiesi clipe sublime. 
Si ea nascuse natural, traise aceleasi sentimente si avea ganduri bune despre nasterea fetei ei.



“ Durerea nasterii se uita, dar o taietura ramane. Femeile sunt facute sa nasca”

Aceasta bunica care a stat alaturi de nepotica si parintii ei,care isi umezea ochii de fiecare data cand vorbea despre micuta faptura din bratele mamei ei, ne-a adus confirmarea ca incurajarea si sustinerea sunt esentiale atunci cand avem de luat decizii, cand trecem prin situatii ce pot fi dificile la un moment dat.

3 comentarii:

  1. Multumesc foarte mult echipei Isis, in special d-lui dr. Zaher ,ca au fost alaturi de mine si ca m-au ajutat atat de mult. A fost o nastere mai grea dar cu ajutorul celor din sala si cu incurajarile mamei mele am trecut peste.Durerile au trecut si leam uitat imediat ce mi-am vazut printesa.
    Acum are aproape 5 luni si ne bucuram de ea din plin.Va multumim pentru poveste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Madalina,
    Ce face frumoasa domnisoara acum? Cum ati petrecut cele cinci luni? Cum s-a adaptat acasa? Ce mananca acum? Ne pare bine ca te regasim si asteptam sa revii cu amanunte despre fetita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze ca am raspuns asa tarziu, dar cum intru mai rar...Intradevar chiar este o domnisorica frumoasa,cuminte si e toata un zambet.S-a adaptat foarte bine acasa. De o luna am inceput diversificarea, si papa foarte bine.Am mai avut probleme un pic cu constipatia dar ne revenim incet incet.E un ingeras de copil, pe care il adoram.In rest creste foarte frumos si sanatos.

    RăspundețiȘtergere