marți, 27 decembrie 2011

O altfel de poveste din seara de Craciun

Asa cum eram obisnuiti, ne asteptam ca in sectie sa fie mai putine saloane ocupate. Fiind sarbatorile, multe  persoane si-au dorit sa se externeze mai devreme, tocmai pentru a petrece mai mult timp in familie.
In cele cateva saloane ocupate domnea un iz de sarbatoare. Mamicile, insotite de soti sau de bunici, aveau gatite saloanele, aducand de acasa aerul familiar.
Mamici, calme cu bebelusi la san. Tatici relaxati care urmareau programele tv. Tatici, implicati petrecand mult timp cu bebelusul in brate.

In blocul de nasteri
Se afla o singura mamica cezariata. Un bebelus linistit, abia nascut, in incubator.
Se preda tura:
Nou nascutul este cezariat la ora 14.00. A prezentat stare generala buna. A fost asezat in contact cu pielea mamei imediat dupa operatie, dupa care micuta a adormit linistita.
Mama frisona, de aceea s-a amanat primul alaptat al fetita.
Ora 19.00
Mamica isi doreste sa ii fie adusa fetita langa ea in pat, in salonul postoperator.
Micuta dormea, dar in timp ce o imbracam, a dat semne ca ar vrea sa se trezeasca.
Mama, chiar daca se simtea usor neputincioasa si usor tematoare, a luat fetita in brate.
Este induiosator faptul cum toate proaspetele mamici isi idreapata instinctiv copiii catre fata, dorind sa ii sarute, dar se opresc din miscare, mirosind cu mult drag pielea copilului.
Voi, mamici care ati nascut, va amintiti?
Ati avut acelasi sentiment?
Va amintiti cand pe masa de operatie, copilasul v-a fost asezat pe piept si fata, iar primul gest a fost  sa il mirositi si sa va minunati cat de frumos miroase?
Va amintiti, voi, cele care ati nascut natural, cum dupa ce micutul s-a nascut, prima oara l-ati mirosit?
Este un miracol: mama si puiul
Acest comportament matern a fost studiat nu numai la femei, ci la toate mamiferele. Mamiferele isi miros si ling puiul imediat dupa nastere, in felul acesta il usuca. Nou nascutul, imediat dupa nastere trebuie sters si expus la o sursa de caldura, pe cand mamiferele isi usuca si incalzesc puii lingandu-i.
Se pune intrebarea: gustul si mirosul sunt implicate in declansarea sentimentelor materne?
S-a demonstrat ca aceste doua simturi sunt importante in crearea sentimentelor unice pe care le are mama imediat dupa nastere.
De asemenea, ramanand tot in sfera mamiferelor, gustul si mirosul contribuie la recunosterea propriului pui. De aceea, daca cineva atinge puiul de pisica proaspat nascut, mama-pisica va refuza puiul, considerand ca nu este al ei. Acel pui nu mai are mirosul mamei sale, ci a preluat mirosul altei persoane ,iar acest lucru ii creaza confuzie mamei sale.
Ce anume percepe mamiferul atunci cand isi recunoaste puiul?
S-a efectuat acest studiu pe un lot de capre care au nascut vaginal si altele, care au nascut prin operatie cezariana. Acele capre care au nascut vaginal s-au ocupat imediat de pui, recunoscandu-i, iar celelalte dupa cateva ore. Michel Odent, obstetrician francez a concluzionat ca secretia vaginala prezenta pe pielea mamiferului o ajuta pe mama sa isi recunoasca puiul.
Cele de mai sus, vi le-am comunicat fiindca, in realitate conceperea, dezvoltarea, nasterea,alaptarea , declansarea sentimentelor materne reprezinta un miracol, un proiect creat in amanunt ,de mama natura, in care trebuie sa avem incredere.



Revenim in maternitatea Isis, in salonul postoperator
Dupa ce si-a simtit puiul in contact cu pielea ei, mama a uitat de durerea postoperatorie, iar micuta s-a lipit de mama sa, dupa care a intrat in somn profund, calma si linistita.
In mod normal, erau patru ore de la nastere, ar fi putut sa ii fie foame si sa isi doreasca sa suga de la sanul mamei sale.
“Nu am fortat nota. Eram reticenta. Sanul era dificil, iar pozitia si starea mamei de dupa operatie, putea sa reprezinte un impediment in asezarea micutei la san.”
Driana, stia
La examenul sanilor mamei, dinainte de operatia cezariana, se constatase ca mameloanele erau plate, usor retractare(cu tendinta de a se retrage in interior).
Driana a ramas dormind la sanul mamei jumatate de ora, dupa care a inceput sa adulmece.
“O urmaream. Priveam si mama. Eram rezervata fiindca ma asteptam sa fie usor dificil.”
Dar micuta a stiut singura ce trebuie facut. A prins sanul fara niciun fel de ezitare. A reusit! A prins singura un mamelon plat, usor retractor!
Poveste de dragoste in Seara de Craciun
In acea seara ,Riana a ramas in permanenta langa mama sa. A dormit in locul special pe care I l-a creat mama langa san, iar cu nasucul adulmeca la fiecare doua ore. In restul timpului micuta dormea relaxata, cu o  manuta sustinandu-si sanul, iar cu cealalta imbratisand-o pe mami.
Ne-am gandit ca, putea fi obositor pentru o mama proaspat operata sa se ocupe peste noapte de micuta, dar mama si-o dorea pe Riana langa ea. Atipea o data cu fata ei si zambea fericita.
A simtit mamica Rianei o noapte obositoare in salonul postoperator?
Nu.
A primit tratamentul conform indicatiilor medicului, iar pe chip i se citea starea de fericire, fara sa isi aminteasca de usoarele contractii dureroase ale uterului, care se intensificau o data cu suptul bebelusului.
Multe femei dupa operatie sunt obosite
Ar fi potrivit sa incheiem, amintind asteptarile femeilor care au fost cezariate si care este defapt realitatea.
Dupa operatie, in timpul noptii femeile isi doresc sa doarma sau cred ca este normal sa se odihneasca. Sunt suparate ca nu reusesc sa faca acest lucru. De multe ori, chiar si in urma admistrarii medicatiei prescrise de medic, ele nu reusesc sa adoarma.
Sunt dezamagite fiindca au asteptari nerealiste.
A doua zi in salon, sunt obosite fiindca au considerat ca nu au dormit suficient in cursul noptii.
Hormonii de dupa nastere creaza o stare de agitatie
Daca ati sti ca, imediat dupa nastere, datorita transformarilor hormonale, nu veti putea sa va odihniti, veti fi mult mai multumite a doua zi.
In prima noapte dupa nastere, veti avea starea de euforie, de incantare ca ati adus pe lume puiul mult dorit, apoi cand inchideti ochii, veti derula filmul nasterii, dupa care veti face planuri pentru viitorul apropiat si departat al puiului vostru.
Si…intr-o atmosfera de Craciun,
Va lasam sa va amintiti starea pe care ati avut-o imediat dupa nastere sau sa visati la ceea ce veti trai la nasterea puiului vostru!

2 comentarii:

  1. Si eu am nascut la Isis si bebe a fost dus imediat la incubator, nu mi l-au dat langa mine si imi pare tare rau ca n-am cerut eu asta, facusem cezariana si credeam ca asa trebuie. dar citesc ca si la cezariene li se aduce imediat copilul mamicilor. Poate data viitoare..

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt situatii diferite, fiindca de multe ori femeile operate nu au dispozitia necesara pentru a avea micutul langa ele, alteori micutul poate avea nevoie sa stea o perioada mai mare la incubator, pentru a-i usura tranzitia, in cazul in care adaptarea nou nascutului este mai lenta.
    Dar de cele mai multe ori, cadrele medicale intreaba mamele cand sunt pregatite sa isi simta in brate micutii, iar acest lucru poate fi imediat, peste o ora sau peste doisprezece in functie de factorii de mai sus.

    RăspundețiȘtergere