sâmbătă, 31 decembrie 2011

Sarbatori cu surprize: travaliu prematur

schimb de tur- atmosfera sarbatorilor de iarna
Shimb de tura
Salonul 201 si in salonul 202
In aceste doua saloane se afla doua gravide, care au un travaliu in faza incipienta. Nu au dilatatie inca, ci doar modificari la nivelul colului, care pot anunta ca, bebelusii lor se pot naste in cateva ore sau in cateva zile.
 In asteptare pentru nastere, avem un cuplu din Constanta si un cuplu din Bucuresti.
Salonul 205
Sarcina 35 de saptamani, contractii, supraveghere, indicatii medicamentoase.
Inceput de seara. Alerta. Travaliu prematur
Inainte de a ne face un program de desfasurare a activitatilor destinate noptii, in urma controlului medical efectuat de medic, se decide interventia chirurgicala de urgenta.
Pregatirea echipei, verificarea detaliilor de primire a nou nascutului
A doua sarcina a unei paciente de 36 de ani, sarcina care a evoluat normal pana in momentul declansarii premature a contractiilor. RH-negativ al pacientei. Anticorpi absenti la ultima testare.
asigurarea reanimarii pacientei

Profesionalism, detalii, emotii
In cateva minute, s-a strans echipa care urma sa intervina: medicul anestezist, medicii ginecologi, medicul neonatolog si asistentele care deservesc medicii.
Liniste. Se incearca a se simula veselie in sala. Pacienta are nevoie sa fie relaxata, sa aiba un psihic bun pentru a preveni atacurile de panica, ce pot surveni in urma emotiilor, pe care le are in mod firesc orice pacienta, inainte de efectuarea anesteziei, cat si in momentul in care aceasta se intinde pe masa de operatie.
Pericol, rutina, rapiditate
Cand poate exista pericol pentru micutul nenascut, pregatirea blocului operator, cat si toate detaliile legate de interventia chirurgicala, se efectueaza cu rapiditate, astfel incat in 3-5 min din momentul in care gravida a intrat in sala de operatie, micutul poate vedea deja lumina zilei.
·         Medicii obstetricieni (dr. Mohamed Zaher si dr. Pelin Eugenia) - concentrati pentru a efectua manevra chirurgicala cu rapiditate
·          Medicul anestezist ( dr. Dinca Irina) - asigura mentinerea functiilor vitale in limite normale, se afla la capul pacientei, discutand lucruri marunte pentru a-I distrage atentia
·         Medicul neonatolog ( dr. Bucur Teodora) - pregatita sa intervina, privea cu emotie si siguranta, pasii interventiei chirurgicale

Primul tipat, semn de sanatate?
In plaga se observa capul nou nascutului. Se ivea capusorul extras cu o manevra sigura de medic, dr. Zaher Mohamed, asistat de dr. Pelin Eugenia, iar in momentul acela, a aparut si primul tipat viguros al nou nascutului, dupa care a fost extras in intregime din locul cald care l-a gazduit timp de 35 de saptamani.
Usoara relaxare: micutul Stefan avea un plans viguros, iar tonusul era bun
Cele doua repere sunt importante in determinarea starii de sanatate a nou nascutului la nastere. Ati auzit frecvent, despre vestitul scor Apgar la nastere: acestea sunt doua repere.
dr. Bucur Teodora

Evaluarea imediata a nou nascutului de catre medicul neonatolog
Medicul neonatolog, dr. Teodora Bucur, il evalueaza, in timp ce se desfasurau primele manevre de intampinare ale bebelusului:
·         Aspectul tegumentelor indica faptul ca micutul este nascut inainte de termen
·         Tonusul muscular este bun, ceea ce poate indica o buna adaptare la viata extrauterina
·         Plansul viguros, permite o buna oxigenare a tesuturilor, cat si eliminarea lichidului intrapulmonar, fara afi necesara aspirarea excesiva a nou nascutului
·         Timpul de colorare al tegumentelor, usor lent, creaza necesitatea administrarii oxigenului in flux liber.
Pacienta priveste, zambeste, urmareste reactiile
In tot acest timp, pacienta urmarea manevrele de intampinare ale nou nascutului. Evident medicul neonatolog, a asigurat-o inca din prima clipa, ca micutul ,in acel moment, are o adaptare buna.

Cum percepe pacienta desfasurarea ingrijirilor nou nascutului?
Cu capul intr-o parte, pacienta privea, aparent relaxata.
 Dar oare cum percepea toate acele manevre, efectuate cu rapiditate de echipa de neonatologie? Le percepea ca fiind normale tranzitiei la viata extrauterina?

Inainte de cuvinte, avem trairi
Adesea pacientele se concentreaza numai pe reactiile cadrelor medicale, fara a fi constiente de manevrele medicale. Ceea ce transmite emotional un cadru medical, este adevarat pentru ea, fiindca suntem oameni care relationam prin mimica fetei, prin gesturi care pot arata siguranta unui moment, idea de pericol sau rutina unui act medical.

Supravegherea nou nascutului
Data fiind varsta de gestatie mica, cat si starea generala buna a micutului, medicul neonatolog a hotarat ca acesta sa fie supravegheat in mod deosebit, sa se faca investigatiile de rutina, conform istoricului medical al sarcinii mamei sale, dupa care sa fie atasat la sanul mamei. Se anticipa ca micutul se va adapta si va suge cu fermitate laptele mamei sale.

Peste cateva ore, lactatie instalata, bebelus atasat la san
Conform anticiparilor, micutul Stefan s-a adaptat bine, nu a fost dependent de o sursa de oxigen, iar peste cateva ore a fost atasat la sanul mamei sale, unde a supt viguros.

De ce un travaliu prematur?
De fiecare data cand apare un travaliu prematur, cand o sarcina a evoluat fara complicatii, veti fi intrebate daca ati facut ceva in mod deosebit. Se va incerca sa se stabileasca ce factor matern ar fi putut declansa travaliul prematur.
De cele mai multe ori efortul fizic este factorul declansator, iar alteori acest factor nu exista.
Efectuindu-se o mica analiza a acestor travalii, de cele mai multe ori, nou nascutul are o adaptare buna la viata extrauterina.

Si atunci se va pune intrebarea:
Daca nu exista un factor matern declansator, se stie ca exista un echilibru intre mama si fat, iar in declansarea travaliului la termen rolul esential il are bebelusul.
Chiar daca s-a incercat stoparea contractiilor, implicit stoparea evolutiei travaliului, pentru a mentine cat mai mult timp fatul in mediul care ii oferea confort, acesta a dorit sa se nasca.

Fatul a declansat travaliul fiindca era pregatit sa se nasca?
Vom urmari evolutia nou nascutului in maternitate.

Adaptarea imediata a nou nascutului, nu prezinta garantia adaptarii ulterioare
 Alteori, un micut care se adapteaza bine in primele momente sau prime 24 de ore, poate prezenta  o adaptare incetinita ulterior, fiind necesara interventia medicamentoasa si supravegherea atenta medicala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu