marți, 14 februarie 2012

Sunt pregatite romancele sa nasca acasa?


Lumea virtuala, o lume care ne creaza experientele din real
Lumea virtuala este o lume reala in care oamenii relationeaza, isi impart idei, isi exprima idealuri, lupta pentru crezurile lor.
Nu de multe ori, am intrat in contact cu persoane care si-au dorit o nastere naturala, fiindca au primit informatii dintr-o lume virtuala existenta in alte tari, in alte comunitati.

Adesea ne cautam modele
Suntem deschisi la nou si ne dorim sa aflam cat mai mult pentru a ne intelege, a-i intelege pe ceialalti si tot ce ne-nconjoara.
Cand ne intelegem trairile, cand primim informatii teoretice, capatam calmul de care avem nevoie pentru a trece printr-o experienta emotionanta, poate usor stresanta, nasterea in Romania .

 foto: Gabriel Constantin - www.gabriel-constantin.ro

De ce spunem nasterea in Romania ?
Povestile unui sistem sanitar subred, creaza experiente negative, care o data impartasite, au reusit sa creeze mituri in legatura cu nasterea.
Acum cand familiile isi programeaza experientele prin care vor trece, isi planifica in detaliu pasii vietii profesionale, familiale, de ce nu si-ar planifica in amanunt si nasterea?

Putem programa in amanunt nasterea?
Noi cei din maternitatea Isis, ne intrebam adesea, care este motivul pentru care cele mai multe nasteri naturale, fara interventii medicamentoase, in care cuplurile sunt implicate activ, care detin informatii ce depasesc nivelul de rutina, al unui site banal despre nastere, vin adesea din Bucuresti? Sunt intrebari la care ne vom raspunde pe masura ce lucrurile curg sau poate vor veni dinspre voi.

Nasterea inseamna informare valabila, incredere, pregatire anterioara (curs de pregatire), sustinere in timpul travaliului (doula).
Nasterea este o experienta, in principal, emotionala, psihologica, in care complicatiile medicale pot fi atenuate, intrucat, dupa cum bine stiti, orice afectiune medicala are ca substrat un factor sau mai multi factori psihologici cumulati.

Noile studii din domeniul medicinei si psihologiei atesta faptul ca o nastere naturala se va petrece fara evenimente deosebite, intr-un mediu familial, adesea propria casa-fara a se prelua aspecte din mediul spitalului, cu o persoana in care ai dezvoltat incredere, adesea sotul, fiind insotita si supervizata de un cadru medical pentru a depista si interveni in situatiile de urgenta.

Si atunci se nasc intrebarile:
“ Ne intoarcem in trecut?” “ Nastem ca bunica?” “ Ce situatie ne ofera siguranta nasterii?”

Cele relatate in randurile de mai sus, se refera la experienta altor tari, experiente pe care noi dorim sa le preluam, adesea fara sa luam in considerare aspectele particulare ale noastre ca popor: nivelul de educatie, legislatia, perceptia celorlati despre alegerile noastre, puterea de a duce o alegere neacceptata de ceilalti pana la bun sfarsit, fara a avea influente negative afective asupra noastra.

O nastere la domiciliu este perceputa ca fiind cea mai buna alegere a multora dintre femeile care traiesc intr-un sistem medical bine structurat, in care nasterea la domiciliu este acceptata legislativ, unde femeia este asistata de cadre medicale care au un contract cu un spital ce poate asigura urgenta in caz de necesitate, iar cadrele medicale accepta ideea ca o nastere se poate desfasura in conditii de siguranta si in afara spitalului.




De ce acest articol aici si acum?
In cadrul maternitatii noastre descoperim din ce in ce mai mute cupluri care au o nastere naturala fara interventii medicamentoase, care nasc in apa, asa cum au vazut in multe din clipurile vehiculate intr-o lume virtuala, care asteapta ca pulsatiile cordonului omblical sa se diminueze, ca placenta sa se detaseze natural.

Aceste cupluri si-ar fi dorit ca nasterea sa se desfasoare la domiciliul lor, fiindca aveau confirmarile altor femei din alte tari ( America, Olanda, Canada, Austria ) care au avut astfel de experiente, catalogate pozitive.
In contextual actual din Romania, cand o nastere la domiciuliu poate prezenta impedimentele unui sistem medical care nu are inclusa aceasta optiune de nastere, nu o recunoaste si nu o sustine, multe familii aleg sa nasca in maternitatea Isis in intimitatea unui salon sau a unei sali de nastere, care le permite sa se desfasoare instinctiv - asa cum isi doresc - dar si in conditii de siguranta medicala.

Ce le-a retinut sa nasca acasa? Si-au dorit siguranta nasterii
Femeile pot naste singure, dar nu pot prelua fricile celorlati care se opun acestui tip de nastere.
Femeile vor prelua frica de pericol de la ceilalti, iar travaliul se va complica. Fie progresia travaliului va fi incetinita, iar la un moment data acesta se poate bloca la dilatatie patru-cinci, bataile cordului fetal se vor diminua, fie pot apare complicatii materne ce au ca substrat stresul emotional. In acest caz, o experienta personala psihologica se va transforma intr-una medicala.

Si atunci, iti asumi riscul de a nu inteveni intr-un timp record pentru fatul tau?
De asemenea, un travaliu este fiziologic, dar obstetrica atesta cazuri in care apar situatii neprevazute pentru mama, iti poti asuma acest risc?
Iti poti asuma riscul de a nu interveni intr-un timp suficient pentru mama si copil?
Stie cineva care este timpul suficient pentru fiecare dintre noi?

Iti poti asuma riscul sa nu fi intervenit intr-un timp necesar? Poti trai cu acest sentiment?

Sunt intrebari nascute in urma discutiilor cu gravidele care isi doreau o nastere la domiciu, dar au ales sa nasca in maternitatea noastra.
Sunt intrebari la care noi am cautat raspunsuri. 
Suntem pregatiti noi, ca romani, in acest moment, sa ne asumam o nastere la domiciliu?

Isis sustine, incurajeaza nasterea naturala, se documenteaza si isi doreste sa schimbe practici intr-un sistem sanitar din care noi insine facem parte, dar inainte de a prelua practici dovedite benefice pentru mama, copil, familie, conform studiile OMS, ne punem inca o data intrebarea: 
Suntem pregatiti sa preluam aceste practici din punct de vedere cultural, psihologic, social, educational?
Articol realizat de Liliana Tudose, educator prenatal Lamaze, Isis Medical Center 

4 comentarii:

  1. Excelent articol ! Trebuie sa privim deschis acest aspect al nasterii acasa -dorita de multe gravide din Romania - si sa punem la punct acele solutii legislative care sa inceapa sa functioneze si sa nu puna sub incidenta penala moasele si medicii care s-ar implica in nasterea acasa, dar nici in pericol viata mamei si a copilului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Apreciem interventia dvs, doamna Vania!
    Apreciem demersurile pe care le-ati realizat pentru sustinerea profesiei de moasa, cat si demersurile pentru sustinerea nasterii naturale, indiferent de locul unde va naste.
    Cum vedeti dvs in acest moment situatia nasterilor la domiciliu? Drumul este lung pana cand aceasta decizie va fi acceptata si la nivel legislativ?

    RăspundețiȘtergere
  3. O moasa din Canada18 februarie 2012 la 12:18

    Felicitari pentru un articol deosebit de clar, logic si echilibrat.
    Sunt cu totul de acord atat cu opinia dumneavoastra, cat si a doamnei Limban.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimata doamna, numele cu care v-ati logat pe Jurnalul nostru, va identifica cu o experienta diferita in acest domeniu.
    Cum este nasterea acasa in Canada?
    Care sunt pasii pe care ii avem de urmat, din experienta dumneavoastra, pana ajungem in stadiul in care putem avea asistenta la nastere la domiciliu si in Romania?
    Va multumim mult pentru interventia dvs si vaasteptam cu interes raspunsul

    RăspundețiȘtergere