marți, 14 februarie 2012

Taticii isi doresc sa fie prezenti la nastere!


Nasterea nu este numai experienta femeii

Pana nu demult se considera ca nasterea este o experienta a femeii, rolul barbatului intervenea abia in pasii educarii copilului, ba mai mult, doar in disciplinarea lui.
Acum familia se naste defapt inaintea evenimentului in sine-nasterea.
 Viitorii tatici sunt implicati si dornici sa afle toate amanuntele despre sarcina sotiei,  despre dezvoltarea copilului, o insoteste la toate controalele periodice, pentru a urmari mica fiinta care creste in pantecul partenerei sale.



 Cuplul zilelor noastre este diferit

Taticii sunt alaturi de viitoarele mamici in toate transformarile emotionale prin care trece. Cuplul zilelor noastre, care va aduce pe lume un copil, porneste de la o alta unitate: comunicarea trairilor, intelegerea lor si rezolvarea lor.
De aceea, multi dintre tatici au constientizat ca isi doresc sa fie partasi ai minunatei perioade de graviditate prin care trece mama, iar deseori grijile viitoarei mamici sunt preluate de partener, iar familia se consolideaza si exista doi, mami si tati, cu mult inainte de a se naste copilul.



Taticii pot intra in sala de nastere 

In aceste conditii, ne pare firesc ca taticii sa isi doreasca sa participe la nasterea propriului copil?
Exista vrea restrisctie din punct de vederea medical pentru indeplinirea acestei dorinte?
Daca sunt respectate regulile de asepsie, un tatic poate fi alaturi de sotia sa daca este imbracat corespunzator cu echipament de protectie. El poate fi prezent in sala de nastere, cat si in sala de operatie.

Noua ni se pare normal ca tatal sa fie prezent la nastere, insa sesizam ca exista inca o retinere in randul barbatilor.



Nasterea inseamna numai o experienta medicala?

Cateodata taticii au o retinere in a-si insoti partenerele la nastere, intrucat si-au creat o imagine a nasterii ca traire negativa, intens medicalizata, ei inchipuidu-si nasterea ca fiind durere, interventii chirurgicale, vizualizarea partilor anatomice implicate in procesul nasterii.



Nasterea inseamna emotii si multe sentimente

Dar realitatea este ca nasterea inseamna nevoie de sprijin, de intelegere a femeii care naste, aceasta fiind fericita daca sotul ii va fi alaturi.
Femeile isi amintesc cu drag despre momentele cand sotul le spunea o vorba buna in timpul contractiilor, cand le aminteau ce au de facut, avand informatii de la cursurile de pregatire pentru nastere pe care le-au urmat, cum s-au emotionat cand si-au vazut si tinut pentru prima oara in brate puii, chiar inaintea mamicilor.



Startul in viata alaturi de tatici

Cel mai emotionant moment pe care si-l amintesc, atat mamele cat si tatii este taierea cordonului ombilical de catre tata, cand  gravida naste natural. De multe ori acestia nu se simt pregatiti sa faca acest gest, insa increderea medicului care asista nasterea ii face sa treaca pragul emotiilor.
Acest gest este perceput ca fiind tranzitia la viata extrauterina a copilului abia nascut, trecere pe care o face tati cu incredere si dragoste.
Taticii care au participat la nasterile copiilor au fost mult mai implicati in ingrjirile ulterioare, au schimbat cu usurinta scutecele, au petrecut multe ore nedormite fara sa ii deranjeze acest lucru, iar relatia paterna s-a consolidat timpuriu.




Pachete speciale pentru taticii din Isis

Fiindca in maternitatea noastra taticii sunt bineveniti si au un loc bine stabilit in nasterea familiei, avem incantarea sa aflam ca unul dintre criteriile pentru care suntem alesi, este incurajarea participarii si implicarii taticului inca dinainte de a se naste micutii, cat si in zilele urmatoare de spitalizare.
In acest sens am creat optiuni de cazare in care familia poate alege prezenta continua a unui insotitor in camera.



Traumele taticilor nepregatiti se manifesta imediat sau pe termen lung

Am prezentat realitatea celor care ni se intampla zi de zi, dar in egala masura, taticii care nu se simt pregatiti sa participe la nasterea partenerei sale, nu ar trebui sa o faca, intrucat prezent fiind la nastere, el isi va sustine sotia, se va bucura de copil, dar pe termen lung sau scurt, imediat dupa nastere poate dezvolta traume. Singurele amintiri care ii vor ramane vor fi despre procesul medical, durerea pe care a perceput-o sotia lui, despre partea anatomica, traume ce ii pot afecta relatia cu partenera sau cu sine insusi.
Daca un tatic nu se simte pregatit, este bine ca mai intai sa inteleaga de ce isi doreste partenera lui sa ii fie alaturi, sa ii comunice ceea ce simte in legatura cu acest lucru, sa isi dezvaluie fricile, sa le intelega si sa le depaseasca impreuna cu sotia sa, ajutat de specialisti. Adesea cursurile pregatitoare pentru nastere care se adreseaza viitorilor parinti rezolva aceste frici, prin intelegerea tuturor proceselor medicale, psihologice si sociale care au loc in timpul unei nasteri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu