Cat de uzual este acest termen!
Cate persoane stiu ca au dreptul sa ceara o cezariana!
Femeile se adreseaza medicului ginecolog cu gandul ca sarcina lor se va finaliza cu o operatie cezariana. Oare s-a gandit careva ca nu are dreptul legal sa ceara o cezariana?
Operatia cezariana este cea care salveaza viata copilului sau a mamei, asa este perceputa in cele mai multe tratate de medicina si se va interveni numai daca exista indicatie medicala.
De asemenea, exista un diagnostic al mamei care nu-i permite sa treaca printr-un travaliu, de aceea se va programa aceasta interventie.
Legislativ, in Romania, femeia nu are dreptul sa aleaga aceasta interventie ca mod de a-si naste copilul. Femeile numai daca au o indicatie medicala pot recurge la aceasta metoda.
Drept urmare, in Romania, se va "fabrica" un diagnostic pentru ca alegerea sa o satisfaca pe mama si sa ii ofere legislativ protectie medicului care intervine, cat si institutiei medicale.
Fiindca vorbim de dreptul de a decide informat, oare de ce aceasta interventie nu poate fi aleasa legal de femeie, daca mai mult din jumatate dintre femeile din Romania se opereaza?
Nu putem impune sa se adreseze modului fiziologic de nastere, daca pentru o anumita femeie poate fi traumatizant.
Emanciparea femeii in societate i-a permis sa se adreseze cu usurinta acestui mod de a aduce pe lume copilul sau si chiar daca legislativ nu are dreptul, aceasta tot o va face.
Surprinzator este faptul ca multe femei se adreseaza medicilor, clinicilor private, spitalelor si nu stiu legal, nu au dreptul de a opta la acest mod de a naste.
In discutiile pe care le-am avut cu una dintre mamicile care a nascut in cadrul clinicii Isis Medical Center, aceasta ne spunea ca era convinsa ca alegerea modului de a naste, este un drept care i se cuvine si fost surprinsa sa afle ca defapt legea nu il acorda.
In cadrul evenimentului "Isis, o nastere prietenoasa" s-a discutat despre pratici benefice pentru mama si copil in cazul unei nasteri naturale.
Profesor Dr. Vlad Tica a deschis seria prezentarilor cu o pledoarie pentru cezariana la cerere, ca drept al femeii.
Si de ce nu am spune?
Yes we can!
Un subiect destul de controversat, pe buna dreptate! Personal, consider ca ar trebui incurajata nasterea naturala, exceptand -desigur- cazurile in care operatia este absolut necesara, insa e doar o parere personala! Prima mea nastere (24 ani) a fost una pelviana, naturala, la incurajarea d-lui dr. Zaher. Greu, riscant dar...natural! Suntem foarte multumiti, sanatosi si am proceda la fel si a doua oara! (evident tot acolo, la ISIS).
RăspundețiȘtergereRodica, daca vei citi urmatorul articol vei realiza ca deja acest subiect a stranit controverse intr-o lume virtuala.
RăspundețiȘtergerehttp://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=179559258769736&id=100000004063156&ref=notif¬if_t=like
Chiar daca scopul nu era acesta. Se dorea doar a prezenta relitatea din Romania, implicit din maternitatea Isis.
Intr-adevar sa nasti natural, prezentatie pelviana, poate fi un subiect...mult mai controversat. Felicitari! Te asteptam sa il nasti si pe bb doi! De unde esti?
Dupa cum cei de la Isis stiu eu sunt contra...de 100 de ori contra operatiei cezariana si nu cred ca ar trebui sa fie legala, sau daca s-ar legaliza sa se legalizeze si alte operatii la cerere. Cum ar fi daca cineva ar vrea sa-si scoata un rinichi si medicii ar zice ok hai sa-l scoatem, asta fara ca acel organ sa fie bolnav. Consider ca este acelasi lucru daca mama si copilul sunt sanatosi, nu exista un motiv medical pentru a impiedica o nastere normala, daca nu se poate naturala, sa nu se mai accepte cezariana la cerere. Sunt medici care nu accepta sa opereze pacientele daca acestea nu au cu adevarat o indicatie de cezariana insa sunt foarte putini. In cazul Isis nu putem vorbi de asa ceva pana la urma in maternitatile particulare daca platesti medicul iti respecta decizia. Este pana la urma un bussines :)
RăspundețiȘtergereCodruta,
RăspundețiȘtergerenu stiu daca putem compara operatia cezariana cu eliminarea unui rinichi sanatos. Totusi, sarcina dusa 9 luni are la final un bebelus care este pregatit mai mult sau mai putin sa se nasca. Finalitatea este aceeasi bebelusul trebuie sa paraseasca trupul mamei sale care l-a hranit si gazduit indiferent de modul in care se va naste.A judeca este simplu. In aceasta faza cu cat se va spune NU, cu atat adresabilitatea va fi mai mare. Fiecare persoana care alege vine cu un bagaj informational si altul mult mai valoros in care a acumulat emotii, povesti despre nastere, perceptia despre durere, despre sine ca persoana. Fiecare femeie este diferita iar bagajul psihologic este unic.
Eu inteleg foarte bine ca echipa Isis o sa respecte tot timpul dorintele pacientelor datorita acestui fapt am reusit si eu sa nasc natural. Am un respect deosebit pentru acest lucru. Ce ma ingrijoreaza este insa numarul tot mai mare de copii adusi pe lume prin cezariana si mai ingrijorator numarul tot mai mare de medici care chiar daca mamaica ar incerca, teoretic, o nastere normala fabrica cate un diacnostic pentru a convinge gravida ca este nevoie de cezariana. Din ce in ce mai mult aducerea pe lume a copiilor a devenit treaba medicilor (cezariene) decat a mamaicii.
RăspundețiȘtergereInteleg si faptul ca o cezariana scuteste medicul de eventualele acuzatii de malpraxis sau de trezitul in toiul noptii sa supravegheze gravida in travaliu insa acest lucru in detrimentul naturalului.
Recunosc m-am ambalat prea tare si am judecat poate prea mult...mii de scuze pentru mamicile care s-au simtit lezate de comentariul meu.
Spre nefericirea mea nu pot sa fiu imuna la astfel de povesti cand stiu ca si eu era sa fiu aici in Bucuresti prostita sa fac cezariana "pentru ca sunt prea mica in bazin" dar am avut mare noroc cu dr Zaher si echipa Isis.
Multumim Codruta! Te pupam!
RăspundețiȘtergereAs dori sa iau legatura cu domnul Vlad Tica.Din cate stiu are contract cu echipa ISIS,
RăspundețiȘtergereinsa nu stiu unde are dansul cabinet paricular sau un nr de telefon.Multumesc anticipat!
Va multumim pentru interesul acordat.
RăspundețiȘtergereVa rugam sa sunati la receptia clinicii, unde veti obtine detaliile necesare unei programari la prof.dr. Vlad Tica.
Telefon: 0341463344
Mobil: 0722228338
Fax: 0341463366
Buna ziua. Am urmarit diverse discutii si articole despre aceasta tema de a lungul timpului. Nu vorbesc din experienta personala a niciunei variante de nastere, insa sincer parerea mea este ca fiecare stie si simte ce e mai bine pentru sine, si trauma poate aparea in fiecare din cele doua variante daca este impotriva a ceea ce isi doreste mama respectiva. Atata timp cat se promoveaza ca fiecare procedura medicala simpla sau complexa sa fie discutata cu pacientul, nu vad de ce tocmai la o asemenea revolutie pentru corpul femeii sa i se impuna prin ce experienta sa treaca. Conceperea unui copil, sarcina, nasterea nu sunt boli, este un demers care in mod normal incepe si se continua cu vointa acelei femei. Respect alegerea orisicui, dar nu inteleg inversunarea cu care o tabara pledeaza impotriva celeilalte. De ce nu poate sa si vada fiecare de pielea si de viata lui fara sa judece pe altul care a ales altfel decat el? Sau decat ea in cazul de fata. E vorba de frustrare, de regrete, de cautarea confirmarii ca ceea ce au ales a fost corect? Nu inteleg. Durerea am inteles ca este inevitabila in ambele cazuri, ca exista avantaje si dezavantaje sau riscuri in ambele variante. Cat despre pledarea obsesiva pentru natural, la fel, fiecare e liber sa traiasca cat de natural sau nenatural doreste. Ca daca am manca toti carne cruda, nu am mai folosi electricitatea sau am calatori cu caruta, poate n am mai merge nici in spital si am chema vraciul acasa sa ne trateze cu ierburi, as intelege ca interventia in treburile naturii sa fie revoltatoare. Nu pledez pentru modernitate si progres neaparat, ci doar pentru libertatea alegerii. Si am mai observat ceva in discutiile pe aceasta tema, mamele care nasc natural sunt eroine, si sunt de acord cu asta atata timp cat eroismul acesta se mentine si dupa nasterea copilului. Caci e lumea plina de copii nascuti natural (nu exclusiv, dar majoritar), dar nefericiti, needucati, cu mari probleme emotionale, copii de a caror inteligenta, creativitate sau nevoie de afectiune nu se ocupa mai nimeni, si ajung adulti frustrati, cu mari carente in comportament. Sau sa consideram ca au fost crescuti tot natural, fara interventii. Recunosc izul ironic al ultimelor fraze, dar tot ce vreau sa spun ca nu se mai vede padurea de atatia copaci, iar starea de bine a fiecarei persoane se bazeaza mai intai de toate pe libertatea de a alege pentru sine, respectand si alegerea altora pentru propria persoana. Toate cele bune tuturor.
RăspundețiȘtergereRebecca, respectand dreptul de alege al celuilalt, dreptul de a fi diferit, de a-l accepta in normalitatea lui, ajungem la concluzia ca acestea sunt reguli de viata care ne duc catre o buna convietuire.
RăspundețiȘtergereExact cum am mai scris intr-un articol, cand o mama isi dorea cu inversunare sa nasca natural, a naste nu inseamna ca ai asigurat pas ferm in viata emotionala a copilului. Daca ai avut un pas ezitant, iar ceilalti sunt fermi, intr-un final, conteaza modul cum iti sustii si educi copilul in pasii ulteriori.
Incercand sa analizez cele spuse de dvs:da, sunt mame care au nascut natural si si-au abandonat copiii, vorbind de nasterea naturala ca normalitate-neglijenta-ignoranta, iar daca vorbim de nasterea naturala din aceste vremuri cand poti alege sa nasti fara a trece prin durerile facerii, lucrurile se schimba.
Ei, in aceste vremuri, a naste natural inseamna o provocare, o lupta cu sine, care de cele mai multe ori este constructiva. Urmarind aceste mamici, am observat ca acorda o mare importanta dezvoltarii afective a copilului si neincadrarea lor in limitele impuse de o societate ce poate fi deteriorata. Ele se uita pe sine si in relatia cu copilul, cu sotul, dezvoltand la maxim increderea copilului in fortele proprii.
De asemenea femei care au nascut prin operatie cezariana si au ales detasate sa evite durerea, au fost dedicate, au educat cu dragoste si au avut o relatie de dragoste cu proprii copii care le-a permis dezvoltarea increderii pe termen lung.
Modul in care alegi sa nasti trebuie sa iti confere tie incredere si siguranta, astfel incat sa poti oferi acelasi lucru familiei tale. A nu se uita ca un copil face parte dintr-o familie, iar modul ales de nastere, imbinat cu dedicarea mamei nu sunt suficiente daca relatia de familie nu este echilibrata.
Concluzia: fiecare femeie, fiecare tata isi doreste sa fie parintii perfecti pentru copiii lor, indiferent de ceea ce vad ceilalti.
AM NASCUT 2 COPII PRIN CEZARIANA LA CERERE :nu o consider o fita ci un drept de a alege ceea ce credem ca este bine pt noi si copil!Am fost sfatuita in primul rand de femei ce au nascut normal sa nasc prin cezariana!A fost dreptul meu de a alege si nimeni nu cred ca are ,,pozitia"de a NE JUDECA pe noi asa zisele ,,Fricoase"
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru raspunsul dvs. care aduce completari notabile in lista mea de argumente personale. Foarte bine si frumos spus „...respectand dreptul de a alege al celuilalt, dreptul de a fi diferit, de a-l accepta in normalitatea lui, ajungem la concluzia ca acestea sunt reguli de viata care ne duc catre o buna convietuire.” Este exact ideea pentru care am incercat sa pledez, fara a exclude vreuna din variante, si in acelasi timp fara a intra in detaliile vreuneia dintre alegeri, dar ironizand oarecum, recunosc, inversunarea uneia dintre „tabere” pentru care trebuie sa fie la fel de valabil citatul de mai sus cu spusele dvs. Asa este, nasterea naturala este o lupta, poate chiar constructiva, de aceea am si respectat termenul de „eroine” pentru aceste mame, pentru ca aleg sa duca aceasta lupta, dar consider ca alegerea aceasta vine din considerente personale, afective si rationale, ci nu doar ca sa iasa din tiparele societatii prezente, deteriorate sau nu. Caci tocmai despre asta vorbim, despre libertatea de a alege, indiferent de ce tendinte contureaza societatea in care traim. De asemenea, eu nu as incuraja uitarea de sine intr o experienta ca aceasta indiferent de varianta, ci alegerea in totala constienta de sine, respectandu ti si copilul si sotul si pe tine ca om, pentru ca relatia de famile sa se mentina echilibrata, si, asa cum bine spuneti, alegerea „...trebuie sa iti confere tie incredere si siguranta, astfel incat sa poti oferi acelasi lucru familiei tale.’’ Sunt de acord ca nu nasterea eticheteaza din punct de vedere afectiv relatia parinti-copil, ci pasii fermi de dupa. Cand m am referit la copiii nefericiti ai lumii, scuzati nota de idealism, nu m am referit neaparat la abandon, ci la copiii care fac parte din familii aparent normale, dar ai caror parinti renunta in mare parte la acei pasi fermi de dupa nasterea copilului, dar asta e o alta discutie intr adevar. Sunt total de acord cu concluzia dvs., iar randamentul si succesul in rolul de parinte consider ca au la baza tocmai demnitatea libertatii de a alege, „...indiferent de ceea ce vad ceilalti.” Numai bine.
RăspundețiȘtergereD-na Rebecca,
RăspundețiȘtergeredvs sunteti din Constanta?
Sunt constructive si relaxante discutiile cu dvs,probabil sunteti incinata sa aprofundati psihicul uman.
Ne-ar face placere sa va spuneti parerea si despre alte articole prezentate pe acest blog.
Va pot recomanda cu caldura si alte articole unde vom continua discutiile.
Ce parere aveti despre nasterea naturala dupa operatie cezariana? Ce considerente credeti ca le determina pe femei sa treaca printr-o astfel de experienta?
Incerc sa raspund doamnei care a fost operata de doua ori la cerere.
RăspundețiȘtergereNu stiu daca este cazul sa "etichetam" o persoana in functie de modul ales de nastere.
Cand operatia cezariana va fi acceptata cu usurinta ca metoda de nastere liber ales de mama, in orice unitate spitaliceasca, va dispare aceasta politica dusa intr-o lume virtuala, procezariana sau pronastere naturala.
Buna seara, multumesc pentru raspuns, apreciere si pentru indemnul de a comenta si pe marginea altor subiecte. Da, sunt din Constanta, si chiar am facut cunostinta cu serviciile de calitate ale Clinicii Isis. Ma voi referi aici foarte pe scurt la cele doua intrebari adresate de dvs. si la interventia doamnei cu cele doua operatii, dorind sa leg raspunsul meu de subiectul de fata. Alegerea nasterii naturale dupa cezariana consider ca este tot dreptul orisicui se afla intr o astfel e situatie, si probabil depinde foarte mult de cum a decurs prima experienta. Nu cunosc personal niciun caz de genul acesta, si mi as dori foarte mult sa discut cu o persoana care a ales asa ca sa pot intelege motivele, trairile si diferentele. Probabil doresc sa se implice activ in venirea pe lume a copilului, regretand ca nu au avut ocazia prima oara, sau pur si simplu cezariana nu a fost alegerea lor, asta constituind de asemenea o frustrare ulterioara (apropo de lipsa libertatii de a alege) si si au dorit sa aiba control asupra lucrurilor a doua oara. Nevoia de control asupra propriului corp este capitala pentru stima de sine si acesta este si motivul pentru care toata lumea isi doreste sa aiba de ales, indiferent de varianta. Cu acelasi scop de a decide pentru sine, dar in directia opusa, cunosc personal in schimb trei persoane care au optat pentru cezariana dupa nasteri naturale, si nu regreta. Si precum spunea doamna anonima de mai sus, inca nu am auzit personal vreo femeie care a nascut natural sa recomande sincer aceasta alegere. Cat despre etichetarea ca "fricoase" nu pot decat zambi ironic cu gandul la dialogurile puerile si prescolare de genul "Fricosule, tu n ai curaj sa te urci si sa sari de pe dulap, cum am facut eu!" Sa revenim la o nota matura si rationala si sa spun ca esential este sa realizam ca discutiile pro una dintre variante de nastere sau cealalta sunt invelite, continute si (nu trebuie sa fie) niciodata in afara conceptului si dreptului personal de libera alegere. Atata timp cat tinem minte acest important amanunt, orice discutie va fi doar informativa, constructiva si placuta, nu taioasa, incisiva sau incarcata de frustrari. Cu respect, numai bine.
RăspundețiȘtergereRebecca,
RăspundețiȘtergereai punctat esentialul: femeia are nevoie sa simta ca este stapana propriului corp, sa simta ca aceasta experienta ii apartine in totalitate, ca a trecut prin tranzitia sarcinii la viata de mamica in deplin control a sitiatiei, cu sentimnetul ca toate deciziile ii apartin.
Cum spuneam intr-un comment anterior, la nasterea micutilor se creaza o mama, un tata, o familie. Sentimentele pe care le ai in acest moment sunt esentiale in dezvoltarea personala a mamei si a familiei pe viitor.
Poti spune ca o femeie care a avut o nastere naturala nu va recomanda cu toata inima altei femei sa treaca si ea printr-o astfel de experienta.
Insa, cu certitudine cele mai multe femei care au ales o nastere naturala, cu buna stiinta, informate, sustinute emotional,pregatite psihologic sa treaca prin aceasta experienta ce poate fi dureroasa, eventual traumatizanta, acest tip de femei for recomanda cu toata inima unei alte femei sa nasca natural, fiindca au sentimentul de control a situatiei, de stapanire a emotiilor, de autodepasire, realizare.
Dar acele femei care au trecut printr-o nastere naturala si au avut indoieli daca sa aleaga operatia, iar alegerea finala a fost doar in urma afirmatiei mamei, de ex: "e cel mai sanatos pentru mama si copil" Acea femeie, da, poate fi traumatizata. Ea nu a inteles ca nasterea din zilele noastre este diferota fata de experienta mamei ei sau a bunicii ei, tocmai fiindca femeia a evoluat in societate, a primit multe alte informatii, a primit dreptul de a alege cezariana, are sentimente contradictorii:femeie-mama sau femeie-cariera-egala barbatului.
Daca femeia trece prin cele de mai sus, este bine sa isi clarifice sentimentele, sa se autodefineasca(cum bine stiti, sentimentele materne din timpul sarcinii ne indrepata catre astfel de reflectii-maternitatea, propria relatie cu mama, sentimentele contradictorii pe care le ai vis-a-vis de relatia ta cu mama si sentimentul copilului propriei mame).
Daca femeia se identifica cu modelul: femeie-cariera-egala barbatului-sentimente de control, va alege cezariana si acest drum in cresterea copilului sau.
Daca femeia se identifica cu modelul: femeie-natura-respect, fara frica de a arata ca esti slab-protectie-control prin crearea experientei nasterii cu mult autocontrol, stapana asupra sentimentelor corpului, va alege nasterea naturala si modelul corespunzator in cresterea copiilor sai.
Evident, ca ar putea fi subiectul urmator, care este modelul?
Astept, ideile dvs pentru a dezvolta subiectul pe aceasta linie pe care am pornit.
Va multumesc pentru dialogul constructiv, pentru adevarurile reliefate intr-o lume cand alegem cu usurinta fara a ne informa cu adevarat!
Sunt TOTAL contra operatiilor de cezariana-decat in cazul in care chiar trebuie pentru a nu pune in pericol viata mamei sau a bebelusului sunt perfect de acord.
RăspundețiȘtergereDar sa faci cezariana doar din simplul fapt ca mie frica sa nu ma doara, sau ca imi e mai comod mi se pare aiurea.Este cel mai placut si emotionat moment.Intradevar si dureros,Dar astea se uita..ca si taietura de pe burta care apoi doare, supureaza sau nu se inchide sau mai stiu eu ce se mai poate intampla.Nu zice nimeni ca si la nasterea normala nu pot aparea complicatii...dar atata timp cat esti pe maini bune..si eu am fost pe maini foarte bune..mainile dr Zaher , cu un an inainte de a se infinta Isis, nu mi-a fost nici frica si am nascut si repede o fetita de 4 kg . Incercati emotia nu renuntati la emotia de a devenii mama prin simturile traite la o nastere naturala! Roxana
Tocmai privesc stirile BBC si aflu ca Ghidul National pentru Excelenta Clinica a Marii Britanii care reglementeaza strict cum este tratata fiecare conditie medicala a adoptat un nou criteriu pentru care operatia cezariana este indicata: motivul psihologic.
RăspundețiȘtergereCu alte cuvinte operatia cezariana la cerere devine lege in Marea Britanie. Daca femeia considera ca nu se simte apta sa nasca sau pentru oricare alt motiv perspectiva nasterii naturale ii cauzeaza stres are dreptul sa ceara sa fie operata. Totusi viitoarea mama trebuie sa fie consiliata de un specialist in legatura cu riscurile potentiale astfel incat sa poata lua o decizie informata. Argumentul esential in adoptarea noului criteriu a fost considerarea bunastarii emotionale care trebuie pusa pe acelasi plan cu bunastarea fizica a pacientului. In general in MB dorinta pacientului este vazuta si reglementata deasupra opiniei specialistului pentru ca tratam ceea ce este o problema pentru pacient nu ceea ce profesionistii in domeniul medical vad ca o problema. Ar fi interesant de stiut daca si alte tari legisleaza similar cezariana la cerere.
Sorica,
RăspundețiȘtergeream evidentiat textul care care poate schimba perceptia pacientului in sistemul de sanatate, fiindca atunci cand vorbim
de nastere, adesea femeia este considerata pacienta:
"In general in MB dorinta pacientului este vazuta si reglementata deasupra opiniei specialistului pentru ca tratam ceea ce este o problema pentru pacient nu ceea ce profesionistii in domeniul medical vad ca o problema. Ar fi interesant de stiut daca si alte tari legisleaza similar cezariana la cerere."
De multe ori, ceea ce profesionistii in domeniul medical considera a fi normal, pacienta considera ca este o problema.
In acest moment actul medical trebuie imbinat cu latura emotional-psihologica a pacientului, intr-un final pentru crearea starii de bine.
Fiindca in zadar ii poti spune unei persoane care are dureri de cap ca este sanatoasa si ca ceea ce i se intampla este normal din punct de vedere fizic, fiindca durerea ei este reala si poate fi creata de un alt disconfort.
Am divagat de la cezariana la cerere, la ceea ce inseamna tratarea personalizata a pacientului in unitatile spitalicesti. Cadrele medicale ar trebui sa raspunda in principal nevoii emotionale a pacientului, pentru a crea o experienta medicala satisfacatoare.
Cele descrise mai sus sunt idei pe care noi ca institutie la adoptam, continuu ne informam pentru a veni in preintampinarea nevoilor pacientelor.
Doamna "anonim",
RăspundețiȘtergereeste perceptia dvs despre nastere, si...da, poate fi aiurea sa taiati un abdomen atunci cand exista un loc special facut ca bebelusul sa poata fi adus pe lumea aceasta.
Dar la fel de neplacut este sa nu fi pregatita emotional sa treci printr-un ciclu de contracctii ce pot fi dureroase, care sa iti creeze amintiri neplacute pe care sa le porti cu tine toata viata.
Oare ati intalnit mame care au povestit ca nasterea lor a fost groaznica, ca s-au chinuit o multime la nastere, ca nu le-a bagat nimeni in seama, ca s-a tipat la ele? Stiti ca aceste relatari pot crea sentimente de vinovatie propriilor copii care considera ca si-au traumatizat mama? Stiti fetitele care au ascultat aceste povesti ale mamelor sale vor dori ca proprii lor copiii sa nu-i traumatizeze? Ele nu se vor gandi ca lor le va fi greu sau nu, ci doar nu vor dori sa transmita sentimnetele de vinovatie propriilor copii, de aceea vor alege operatia cezariana.
Daca am sti cate alegeri am putea face daca am fi informati, consiliati...
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereMie nu mi-e foarte clar care e subiectul care se discuta: e vorba de un sondaj pro/contra cezarienei la cerere sau este vorba de definirea trasaturilor care fac femeile sa aleaga un tip de nastere sau altul?
Oricum, eu le voi lua pe rand.
Sunt total impotriva legalizarii cezarienei la cerere (ma rog, daca ar conta cu ceva statutul legal, atat timp cat, oricum, fenomenul deja are amploare maxima). Si, cu tto respectul (real), nu consider ca argumentele dvs. de mai sus sunt solide (respectiv faptul ca exista femei traumatizate la nasterea nat, femei la care s-a tipat, femei nepregatite emotional sa suporte contractiile, toate drept argumente pro cezariana la cerere). Din punctul meu de vedere, solutia oferita nu e solutie. DA, trebuie facut ceva ca asemenea cazuri sa nu mai existe... dar acel ceva ar trebui sa inceapa cu EDUCAREA (deopotriva a cadrelor medicale SI a viitoarelor mame). Eu as opta pentru OBLIGATIVITATEA cursurilor prenatale pt gravide, precum si pt obligativitatea introducerii unor cursuri de... etica profesionala cred ca se cheama pt medici, moase, asistente. Pt ca da, am vazut pe viu situatii in care medicul urla la femeia care nastea cu o absoluta... lipsa de respect. Si da, asta ESTE o problema reala. Dar nu cred ca incapacitatea unui cadru medical de a gestiona pacientii mai dificili ar trebui rezolvata cu cezariana (care e minunata pt cazurile in care exista contraindicatii la mama si/sau copil pt nasterea normala. ATAT. "Normalul" ala ar trebui sa spuna ceva despre... normalitatea de care ne indepartam tot mai mult). Eu admir de mult munca depusa de Clinica Isis pentru normalizarea procesului de nastere si de ingrijire neonatala si ma doare sa vad ca si dvs. oferiti aceeasi "solutie"...
Referitor la profilul psihologic al femeilor care aleg nn vs. cez.... sunt de acord, in mare, cu ceea ce ati scris. Spun "in mare" pt ca, la o analiza mai atenta, nu stiu daca orientarea spre cariera este definitorie, cat, mai degraba, gradul de conectare a femeii cu NATURALUL. Care include propriul corp si ritmurile acestuia, include instinctul de a naste, instinctul matern si tot acel bagaj imprimat genetic si cultural in memoria colectiva a feminitatii. Cu cat femeia este mai capabila sa acceseze acest bagaj informational, cu atat va fi mai aplecata spre a alege o nastere naturala (asta indiferent daca respectiva femeie este mare profesor, doctor, avocat etc). Insa da, in practica, marea majoritate a femilor "carieriste" au un oarecare blocaj fata de aceste instincte. Dar asta nu inseamna ca nu exista si destule exceptii. Pentru care eu sunt de parere ca nu ar trebui facuta delimitarea strict pe criteriul carierei.
Ar putea intra in discutie, nu in ultimul rand - dar aici ne indepartam putin, deja, de medicina clasica si granitele ei - profilul ENERGETIC al femeii care naste. Pentru ca exista femei care au "predispozitia" de a naste usor sau greu, indiferent de convingeri. Si cele doua categorii ar trebui consiliate si tratate separat. Si aici sunt multe de zis, dar, eventual, revin daca este cazul sa detaliem discutia.
Ilinca,
RăspundețiȘtergereinitial discutia a pornit de la dreptul femeii de a alege, iar toate discutiile de mai sus au creat necesitatea aprofundarii subiectului.
In discutiile anterioare reliefam statistici. Evident, orice statistica nu va reprezenta majoritatea, referindu-ma la femeile de cariera care aleg operatia cezariana.Realitatea Romaniei se schimba, iar tu faci parte din acele mamici care au adus alte valori, care au crezut in instincte si au constituit resurse pentru alte femei.
Discutiile de aici se refera la realitatea zilelor noastre din Romania si respectiv din maternitatea noastra.
Asa cum bine ai primit informatia, Isis sustine si directioneaza femeia catre nasterea naturala, insa acceptam dreptul femeii de a alege informat.
Privita evolutia operatiei cezariene in timp, putem spune ca aceasta a devenit un mod rivnit de a naste, tocmai pentru ca femeile si-o doreau ca mod de excludere a durerii si nu o primeau.
In orice situatie din viata, este greu sa constrangi o persoana sa faca un lucru pe care nu il intelege, care il asimileaza cu greu sau pe care simte intr-un moment ca nu il reprezinta.
De aceea, exista dreptul de a alege informat in orice decizie din viata.
Discutiile au divagat mult reliefandu-se profilul psihologic al femeii care naste si nevoile ei. De aceea am invitat in discutii psihologi, oameni care lucreaza in sistemul sanitar, mamici.
Avem nevoie de opinii, pentru a putea transmite, pentru a depasi etapa in care se afla acum Romania.
Si, fiindca ai adus in discutie nivelul energetic al femeii care naste, te rugam sa dezvolti subiectul. In mod sigur ne vei oferi informatii pretioase pe care cititorii nostrii le vor asimila.
Eu nu ma refeream la mine cand scriam despre exceptiile de femei carieriste care nu au pierdut contactul cu naturalul. Eu ma incadrez perfect la mamiceala-naturala-si-uitat-de-cariera :D Dar cunosc destule cazuri de femei care pot fi numite "de cariera" si care, totusi, au o viata apropiata de natural.
RăspundețiȘtergereE interesanta perspectiva asta... da-le acces legal la ce au dorit, poate asa se raresc cazurile in practica. Chiar interesant, fara ironie.
Referitor la energetic, se stie ca ne nastem cu o anumita constitutie energetica, in functie de care suntem predispusi sau nu anumitor afectiuni (anumite persoane vor avea probleme cu pielea, altele cu stomacul; unii sunt predispusi infectiilor, altii alergiilor, altii chiar tumorilor etc etc). Pentru un medic specializat in acupunctura, de ex, toate au explicatie si legatura nu doar cu alegerile si stilul de viata al oamenilor (care, e adevarat, are ponderea cea mai importanta), ci si cu acest bagaj "genetic". Un astfel de medic se poate uita doar la o gravida si, in mintea sa, va sti daca ea e predispusa spre a naste usor sau dimpotriva, doar dupa structura corpului, a fetei, dupa cum vorbeste, se misca etc. Atentie, NU este vorba de un verdict ("tu vei naste usor/greu"), este vorba de "constitutia ta energetica favorizeaza (sau nu) o nastere usoara". Cu alte cuvinte, femeile din ambele categorii POT naste natural si POT avea o experienta pozitiva a nasterii, dar pentru acelasi rezultat unele vor avea de muncit mai mult ca altele. Un astfel de specialist poate spune, dintr-o privire, daca constitutia gravidei favorizeaza dilatatia usoara sau contractiile eficiente... sau dimpotriva. Si cand un medic stie ca are in fata o persoana cu o constitutie nu tocmai favorabila nasterii naturale, dar care este "pornita" pe ideea ca isi doreste, ar putea sa lucreze mai mult cu ea (lamaze, tehnici, psihologie... orice), fata de o gravida cu o constitutie favorabila, care are mai multe sanse de a "se descurca la fata locului", chiar cu mai putine cunostinte teoretice, cu mai putina pregatire psihologica etc. De asemenea, cand vine o persoana pe care o vezi debordand de energie de un anumit tip (numai buna de nascut natural adica) si care cere cezariana... poate ar fi indicat ca medicul sa insiste mai mult sa o faca sa se ragzgandeasca. Fata de cazul in care aceeasi cezariana este solicitata de o persoana fara prea "multe sanse" sa nasca natural usor, cand medicul poate "ceda" mai repede.
Nu vreau sa detaliez aici trasaturile care deosebesc o categorie de cealalta, din 2 motive: 1. sunt insuficient calificata, am facut niste cursuri in domeniu, dar nu incat sa pot "da lectii"; 2. nu vreau ca, recunoscandu-se din descrierea mea in categoria "mai putin norocoasa", vreo viitoare mama sa renunte in a incerca sa nasca natural. Pentru ca, repet, SE POATE.
Ilinca,
RăspundețiȘtergereinteresant ceea ce povestesti tu.
Sunt femei care pot naste, sunt facute sa nasca, iar altora le este teama, dar incearca sa isi depaseasca frica informandu-se asiduu, participand la cursuri prenale Lamaze, fiind insotite in timpul travaliului de o persoana pregatita in acest sens.
Vorbesti despre ceea ce transmitem din punct de vedere energetic. Este un subiect pe care nu l-am aprofundat inca: nasterea si predispozitia energetica. Dar oare ceea ce gandim si simtim nu se reflecta in aura energetica?
De asemenea, spui ca ne nastem cu o anumita predispozitie catre anumite boli. Este interesant de aprofundat si acest subiect si facuta o paralela intre predispozitia energetica, cea psihologica si cea ereditara. As spune, mai degraba, ca toate acestea se imbina.
"... la fel de neplacut este sa nu fi pregatita emotional sa treci printr-un ciclu de contracctii ce pot fi dureroase, care sa iti creeze amintiri neplacute pe care sa le porti cu tine toata viata.
RăspundețiȘtergereOare ati intalnit mame care au povestit ca nasterea lor a fost groaznica, ca s-au chinuit o multime la nastere, ca nu le-a bagat nimeni in seama, ca s-a tipat la ele? Stiti ca aceste relatari pot crea sentimente de vinovatie propriilor copii care considera ca si-au traumatizat mama? Stiti fetitele care au ascultat aceste povesti ale mamelor sale vor dori ca proprii lor copiii sa nu-i traumatizeze? Ele nu se vor gandi ca lor le va fi greu sau nu, ci doar nu vor dori sa transmita sentimnetele de vinovatie propriilor copii, de aceea vor alege operatia cezariana.
Daca am sti cate alegeri am putea face daca am fi informati, consiliati..."
Lipsa de educatie a gravidei in timpul sarcinei, lipsa de suport individual care ar trebui sa se acorde unei femei in travaliu, lipsa de acces la anestezia epidurala, lipsa de bun-simt si compasiune a personalului medical cu care gravida are de a face in timpul travaliului (vezi comentariul "s-a tipat la ele"), toate acestea duc la ideea ca cezariana este mai buna, mai usoara, mai rapida, etc.
Am avut posibilitatea de a vedea "in direct", timp de o luna, ce se intampla in travaliu si la nastere intr-un spital universitar din Romania. Ca sa fiu sincera, nu mi-as dori sa fiu gravida si sa nasc in Romania. Sunt sigura ca exista exceptii, dar din ceea ce am vazut la nasteri si din ceea ce mi s-a spus cu privire la ingrijirea prenatala acordata gravidelor, sistemul de maternitate din Romania lasa mult de dorit. Evident, exista lacune si in sistemul de maternitate de unde locuiesc eu, din Canada, dar educatia femeii si accesul la studiile de cercetare de ultima ora au facut ca femeia gravida sa aiba parte de o experienta optima in ceea ce priveste sarcina, travaliul si nasterea.
Buna seara!
RăspundețiȘtergereDvs spuneti ca accesul la studiile de ultima ora ale femeii din Canada au permis sistemului sanitar sa se modeleze.
In Romania ati fost intr-o maternite de stat si ati ramas cu un gust amar, dar daca privim in ansamblu, din ce in ce mai multe femei din Romania au acces la studii si sunt interesate sa le afle.
Femeile au aflat ca au drepturi la nastere si de aceea nu se mai adreseaza unei maternitati unde femeia si actul nasterii nu sunt respectate.
Datorita accesului la informatie valabila, bazata pe studii, femeia alege locul unde va naste, unde dorintele ei primeaza, unde va fi respectata, iar actul medical va fi imbinat cu emotii si sustinere.
Raportat la Romania, drumul este lung, dar femeile aleg sa nasca in alte localitati si in felul acesta, se nasc intrebari care deschid drumul catre schimbare si altor profesionisti din maternitatile din Romania.
Intr-un final, raportul este putin diferit:
Daca femeia care naste se informeaza, este constienta de drepturile ei la nastere, va sti ce atitudine sa aiba intr-un mediu sanitar, iar atitudinea ei poate aduce schimbari in comportamentul celorlalti.
Politica in Romania ar trebui sa fie putin diferita:
Sa ii evidentiem pe cei care fac lucrurile diferit si bine, care pun pasiune si pot fi modele.
Sa reducem critica, fiindca ne-am invatat doar sa criticam, fara a lua atitudine.
Modelele se vor evidentia, iar ceilalti vor urma acest drum.
(am divagat putin, insa am pornit de la raportul Romania-Canada)
Va mai asteptam in discutii, fiindca experienta dvs ne poate fi de un real folos!
Mi se pare incredibil ca tocmai in cazuri de acest gen cele mai inversunate cu privire la ce ar trebui sa faca/nu faca o gravida sunt tot femeile. Nu pot crede ca o persoana educata, cu bun simt si respect fata de semenii sai poate sustine sus si tare ca nu trebuie sa fie legalizat un aspect care tine pana la urma de corpul fiecaruia si care nu afecteaza decat persoana in cauza. Cu ce te influenteaza pe tine, femeie care ai nascut natural, faptul ca vecina/prietena/colega/sora naste prin cezariana? Iti influenteaza tie cumva experienta traita anterior sau ulterior? Cred ca si acest aspect tine de cine suntem noi si ce fel de mentalitate avem. Intotdeauna gradina vecinului este mai interesanta si mereu vom gasi lucruri de spus despre cum proprietarii ei ar trebui sa o ingrijeasca. Din pacate/fericire pentru femeile care sustin atat de vehement ca legea sa dicteze ce si cum sa facem cu ale noastre corpuri, nu exista momentan posibilitatea sa experimenteze nasterea naturala si in locul "fricoaselor". Eu nu am o problema cu nasterea prin cezariana, stiu sigur ca o voi alege atunci cand va veni momentul,am citit foarte mult si nu informatia imi prisoseste, va asigur. Este o optiune personala, fundamentata pe argumente solide.Consider ca asa startul in viata de mamica va fi unul pozitiv pentru mine. As vrea sa stiu cum acest fapt schimba viata Dvs, doamnelor care ati comentat negativ vizavi de posibilitatea alegerii unei variante in defavoarea celeilalte?
RăspundețiȘtergereAna Maria,
RăspundețiȘtergereai incheiat acest comentariu cu un mesaj foarte frumos:
"Eu stiu foarte bine cea as alege si ceea ce ma reprezinta"
Cand femeia, in urma unei autoanalize, hotaraste ca modul ales de nastere ii va aduce fericire in viata de mamica, este esential in crearea unei experiente bune de nastere.
De aceea se incurajeaza acceptarea dreptului de a alege informat operatia cezariana.
buna ziua,eu sunt insarcinata cu al 3 lea copil,prima nastere a fost naturala cu un travaliu de 36 ore am nascut un baietel sanatos ,eu m-am simtit destul de bine dupa nastere a fost totul normal.in schimb al 2 lea copil a trebuit sa il nasc prin cezariana,copilul avand o mica problema ,am acceptat cezariana ca sa-i salvez viata copilului care s-a nascut cu probleme grave de sanatate,dupa cezariana starea mea a fost cum nu ma asteptam m-am recuperat foarte greu.iar acum cand am aflat ca sunt iar insarcinata ,m-am speriat foarte tare numai gandindu-ma la faptul ca trebuie sa fac din nou cezariana.incurajand-ma singura imi ziceam oare nu se poate sa nasc nasc natural dupa cezariana?Asa am simtit,nestiind ca se poate,am inceput sa ma informez,am gasit si un medic care este de acord cu mine ,si sper cu ajutorul lui D-ZEU sa nasc natural.Iar un sfat ptr mamici, corpul femeii este lasat de D-ZEU sa suporte durerille nasterii,acceptati cezariana doar daca apar complicatii.
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereAm citit experientele dvs despre nasteri.
Legat de faptul ca, ati avut o perceptie buna despre prima nastere, cea pe cale naturala si una negativa despre cea prin operatie cezariana, nu ne putem raporta numai la modul in care ati nascut.
Starea dvs de dupa nastere este influentata si de factorii afectivi. Daca ati avut un bebelus cu adaptare ingreunata si daca nu ati fost de la inceput langa copil, este posibil ca aceasta situatie sa fi contribuit la accentuarea starii negative a dvs.
De regula, mamele care au un copil in terapie, pentru a nu se gandi prea mult la evenimentele negative cu care poate confrunta nou nascutul, se centreaza numai pe propria persoana, in special pe ceea ce simt fizic si au tendinta de a percepe durerea si recuperarea proprie mult mai ingreunata decat in realitate.
Am spune sa nu percepeti operatia cezariana in sine, ca pe un eveniment nefericit fiindca, defapt face parte dintr-un context specific.
In unul din articole despre NVDC puteti citi experienta Andrei care se obisnuise cu ideea cezarienei, daca nasterea naturala nu ar fi avut succes.
O nastere vaginala dupa cezariana va sfatuim sa o pregatiti, in principal, din punct de vedere psihologic, informati-va din surse valabile si alegeti-va medicul si echipa care va permite sa va desfasurati instinctiv si cu incredere.
Eu consider ca exista un cumul de factori psihologici, culturali, ereditari etc care contribuie la alegerea unei variante sau a alteia, mai ales in conditiile in care in Ro nu exista consiliere si pregatire psihologica prenatala la scara larga. Unele dintre aceste aspecte - in ambele cazuri, poate- nu sunt cele mai fericite, dar trebuie sa retinem ca fiecare isi are limitele personale pe care trebuie sa le cunoasca si sa le recunoasca.
RăspundețiȘtergereEu personal vad lucrurile asa: ar trebui in primul rand sa existe o perceptie pozitiva si cu adevarat normala despre nasterea naturala- si pt cele care se adapteaza ceva mai greu la perspectiva unei nasteri normale- posibilitatea alegerii in cunostiinta de cauza a operatiei( la fel ca in UK). Din pacate foarte multe mame din Ro care au ales cezariana( majoritara In Ro) din x motive, nu au ales in reala cunostiinta de cauza, nu isi asuma alegerea in sensul ca pot spune: cu toate dezavantajele pe care o operatie o are pt mine si bebe, eu aleg asa, fiindca nu cred ca pot face fata psihologic unei nasteri naturale si pt mine este mai prietenos sa imi aduc astfel copilul pe lume. Multe dintre aceste mame pur si simplu nu accepta ca este o alegere - nu cea optima in general , dar poate cea mai buna personal-care implica o usoara inadaptare la conditia naturala feminina. Defapt din pacate suntem orgolioase si nu putem accepta ca nu suntem tot timpul perfecte indiferent cum alegem sa nastem.
Daca vorbim de UK sau Olanda...sau Canada, majoritatea , normalitatea este nasterea vaginala- femeile sunt mandre de nasterile lor naturale, iar cele care au ales cezariana isi asuma optiunea ca pe o exceptie personala care nu le face mai putin mame perfecte dar nici nu le transforma in femei "moderne", prudente si responsabile( am auzit si asta), ci pur si simplu sunt diferite - cu "bunele si relele" situatie diferente.
Buna ziua!
RăspundețiȘtergereSi bine ati venit in Jurnalul nostru!
va referiti in primele randuri la consilierea prenatala, ce argumente aveti pentru a incuraja femeile sa se adreseze acestui gen de consiliere?
Consilierea prenatala ar fi utila femeilor pentru a se redescoperi. In aceasta perioada se accentueaza trairile iar propria-ti copilarie se contureaza intens in simtiri.
Femeile au nevoie sa se simta bine cu ele insele, sa se cunoasca, sa fie impacate cu noul statut pentru a alege in cunostinta de cauza.
Vorbiti de orgolii si de normalitate, in Romania femeile au inceput sa nasca natural si sa se simta mandre de aceasta realizare, fiindca operatia cezariana este accesibila si atat de usor de realizat.
Normalitatea incepe sa se contureze si in randul femeilor din Romania care isi doresc sa alapteze pe termen lung, care se informeaza si care in egala masura se autoeduca, isi mentin profesii si le dezvolta, dar raman intens mame.
Am 26 de ani si astept sa nasc.Imi e foarte frica de operatie, de aceea imi doresc o nastere naturala la dumneavoastra in clinica.Am avut tensiunea mare in primul trimestru de sarcina(15/9-si era preexistent sarcinii).Nu am luat nici o pastila deoarece nu am mai avut nici o problema de atunci.Mi se pare ca medicul care ma are in observatie tinde spre cezariana.Am respectat toate indicatiile,iar schimbarea stilului de viata a dus la scaderea tensiunii(nu mai beau cafea si nu mai mananc asa multa sare).Mai trebuie sa merg la un ultim control peste cam o saptamana.Ce sanse am sa fie bine in cazul unei nasteri naturale?
RăspundețiȘtergere