vineri, 10 iunie 2011

Poveste nastere, "Cand se intoarce bebelusul?"

Isis si-a propus ca nasterea naturala sa fie abordata diferit in Romania
Sunt practici pe care le-am insusit inca de cand ne-am  infiintat, ca raspuns la dorintele femeilor ce veneau  sa nasca aici. Dupa care ne-am dorit ca aceste practici sa fie cunoscute in randul celor  care se adreseaza serviciilor medicale din Romania, astfel incat sa putem schimba perceptia femeii despre cultul nasterii in Romania.
Nasterea sa fie respect, practici medicale benefice pentru mama, copil, familie

“Isis, o nastere prietenoasa” prima editie  ne-a apropiat de  lumea celor care promoveaza drepturile femeii care naste. 
Ana Maita, presedinta  a Asociatiei mamepentrumame, una dintre femeile care a ales sa nasca acasa fiindca isi dorea o nastere la care sa participe sotul ei, sa adopte diferite pozitii in timpul travaliului, alta decat cea intinsa pe spate, a fost alaturi de noi in cadrul primei editii a seriei “Isis, o nastere prietenoasa” si sustine adoptarea  planului de nastere in cadrul tuturor maternitatilor, fie de stat sau particulare.
De ce aceasta introducere
Planul de nastere in Romania  este un act in care gravida isi expune dorintele cu privire la nastere, dar nu are nota juridica, iar scopul asociatiei mamepentrumame este de a-l implementa in cadrul tuturor maternitatilor.
 Iata prima gravida din Bucuresti trimisa de Ana Maita, care ni se adreseaza cu un astfel de plan de nastere, creat  conform practicilor din strainatate.
Prima vizita
Corina din Bucuresti ne viziteaza pentru a cunoaste maternitatea, pentru a stabili o relatie cu medicul cu care va naste si pentru a afla daca planul de nastere poate fi indeplinit in cadrul maternitatii noastre.
Era diferit acest plan? Pentru noi ca si institutie care promoveaza nasterea naturala, aceste practici nu erau diferite de cele pe care déjà le abordasem, insa forma in care ne era prezentat era putin diferita.
Corina isi dorea o nastere naturala, fara interventii medicamentoase. A luat legatura cu medicul, dupa care continuu a tinut legatura cu noi prin mijloacele noastre de comunicare on line ( facebook).
Emotii in ultim trimestru de sarcina
Cand mai avea zilele numerate pana la nastere, in urma  ultimului control la medicul ginecolog a aflat ca micutul lor bebelus (optase sa nu afle sexul micutei fiinte pe care o purta in pantec) nu adoptase inca pozitia de nastere.
Ce fac cele mai multe gravide in aceasta situatie?
Intra in panica. Gandul ca o nastere naturala nu mai poate avea loc nu le da pace. Traiesc cu teama ca li se intampla ceva micutului si se programeaza in subconstient ca nasterea va avea loc printr-o operatie cezariana.
In prezent nasterea nu mai este vazuta numai cu componenta sa medicala, ci un complex de factori in care cel afectiv are un rol important. Daca multe femei in astfel de situatii au nevoie de consiliere psihologica, de exercitii de relaxare pentru a intra intr-o stare speciala care sa ii permita bebelusului sa se miste liber pentru a se pozitiona conform planului naturii, Corina avea incredere in micutul ei. Stia ca va fi bine. In fiecare seara aloca un timp determinat, dialogului cu micutul sau, iar corpul ei ii permitea fatului aflat in pantec sa se miste conform instinctelor.
Cu cateva zile inainte de data probabila a nasterii, Corina a avut confirmarea de la medicul sau din Bucuresti, ca bebelusul a adoptat pozitia de nastere.
Pregatirea pentru nastere fara interventii medicamentoase
 In drumurile ei in interes de serviciu pe care le avea in afara tarii, si-a facut un bagaj de carti care i-au crescut increderea in capacitatea de a naste prin informatia medicala pe care a preluat-o, cat si prin descrierea ritualurilor ce aduc confortul psihologic pentru a avea o nastere naturala, fara interventii medicamentoase.
A urmat sedinte de pregatire a nasterii, de gimnastica a gravidei, si-a pregatit perineul pentru nastere, a intreabat  si a discutat cu multe femei din tara si nu numai, pentru a le intelege experienta nasterii  pentru a-si cladi asteptarile ei in legatura cu nasterea.
 A avut convingerea ca alegerea de a naste la Isis, este cea care ii va aduce indeplinirea planului de nastere.
Nasterea incepe cu drumul catre Constanta
S-a cazat intr-una din pensiunile din apropierea maternitatii care i-a oferit confortul si meniul natural pe care si-l dorea. Travaliul ei putea sa inceapa oricand. Medicul sau a sfatuit-o sa ramana in Constanta in momentul in care au aparut modificari la nivelul colului uterin, semn ca  travaliul sau putea incepe in cateva ore sa cateva zile. Timp de o saptamana a ramas sa admire Constanta in prag de sezon estival.

Primele contractii
Chiar daca primele contractii pareau ca se instaleaza, ii schimbau programul de somn, ele nu erau regulate. Stia ca aceste contractii  pot dura cateva zile, ca fac parte din faza pregatitoare pentru debutul travaliului. Somnul ii era interupt, dar avea acea stare speciala: avea incredere in corpul ei si in micut care se afla in armonie perfecta cu starea ei.
Travaliul debuteaza
Ruperea membranelor amniotice, contractiile cu caracter progresiv au determinat-o sa se indrepte catre clinica. Isi programase ca langa ea in timpul travaliului, sa fie o persoana care sa o sustina, sa aiba o legatura speciala cu ea, sa o sustina din punct de vedere afectiv, daca in timpul travaliului va pierde controlul. Avea planul scris si pentru aceasta situatie.
Si de aceasta data increderea ca lucrurile se vor desfasura conform celor stabilite de ea, a ajutat-o sa se incadreze in planul de nastere. Anamaria, era de serviciu. O cunoscuse la una dintre vizitele anterioare din cadrul maternitatii.
A avut un travaliu conform planului de nastere: fara interventii medicamentoase, adoptarea pozitiilor verticale, sustinere in timpul travaliului, intarzierea pensarii cordonului ombilical, nedespartirea bebelusului de mama si intarzierea primelor manevre care se efectueaza bebelusului-cantar si masuratori, iar prima alaptare a fost initiata imeiat dupa nastere.
In salon: micuta a stat nedespartita de mama ei, in contact cu tatal inca din primele ore de nastere, a stat in contact piele-piele pentru a favoriza instalarea secretiei de lapte, fara a se introduce un program de masa, decat cel dictat de instinctele fetitei proaspat nascute ce parea sa fie usor obosita dupa nastere.
Astazi, primim mesajul acesta pe siteul de socializare facebook:
 "Vroiam sa va spunem ca noi suntem bine, avem laptic sa mai dam la un bebe; ieri a venit pediatra si Olga a recuperat deja 200 g din cele pierdute dupa nastere;
Doarme bine, cel mai bine pe pieptul meu.
Cam atat de la noi, sper ca in cateva zile sa va pot trimite gandurile mele despre experienta nasterii si cateva poze.
Oricum, pana atunci transmit gandurile noastre bune si recunostinta pentru experienta naturala, frumoasa si netraumatizanta dlui Zaher, dnei Pelin, dnei Bucur, Anei Maria si Ionelei (sper ca i-am retinut corect numele), Lilianei si sper ca nu am uitat pe nimeni...a fost atat de intens si rapid ca nici nu imi e clar daca am nascut sau Olga a venit altfel pe lume."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu