miercuri, 16 noiembrie 2011

Nasterea, alaptarea mai mult decat un act medical

Ce ne-a inspirat?
Pentru a stabili standarde de calitate, forurile mondiale din domeniul nasterii si alaptarii au creat doua initiative de ingrijiri acordate gravidei si nou nascutului in maternitati. Acestea sunt cunoscute sub numele de Iniativa  “Mother friendly” si Initiativa “Baby friendly”.
Acestea  notiuni noi in Romania dar adoptate in alte tari, au fost stabilite ca standarde de calitate pentru maternitati.
Iniativa pentru mama si bebelus in maternitati
Initiativa “Baby friendly” cunoscuta déjà in Romania ca programul “Spital prieten al copilului” este o atestare déjà ravnita de maternitati fiindca demonstreaza faptul ca practicile din maternitati incurajeaza alaptarea.
Nasterea prietenoasa imbina cele doua proiecte
Maternitatea Isis a fost desemnata in noiembrie 2010 prima maternitate privata din tara care a obtinut cu usurinta aceasta certificare.
Dar despre initiativa, “Spital prieten al mamei” inca nu s-a auzit in Romania. Sunt planuri realizate la nivel national pentru a dezvolta un program in colaborare cu Ministerul Sanatatii, iar acesta, in acest moment, exista doar in faza de proiect.
Termenul de “Nastere prietenoasa” a fost ales pentru a imbina cele doua proiecte destinate mamei si copilului, fiindca in maternitatea Isis nu exista aceasta separare, ei sunt tratati ca un tot-echipa de neonatologie colaboreaza strans cu echipa de obstetrica in bebeficiul mamei, copilului si familiei.
Nasterea si travaliul, inseamna mai mult decat un act medical
 Studiile au demonstrat ca travaliul si nasterea pot decurge conform planului naturii daca gravida este respectata din punct de vedere afectiv. De aceea sistemul sanitar din maternitatile din Romania incearca a se mula dupa dorintele gravidei.
 Maternitatea Isis a reusit sa deschida drumuri si poate fi un etalon al unei nasteri prietenoase.

Principiile unei nasteri prietenoase pentru mama si copil
Vom enumera in randurile urmatoare factorii care influenteaza evolutia  travaliului si a nasterii:
1.       Mediul nasterii
Locul in care gravida alege sa nasca trebuie sa ii asigure sentimentul de siguranta, posibilitatea de a se miste liber, posibilitatea de a vea o persoana apropiata alaturi de ea.

2.       Siguranta nasterii
Gravida sa aiba incredere in medicul cu care naste, in personalul medical in acest fel I se asigura in principal, confortul mental.

3.       Respectarea nevoilor gravidei
Aceasta va fi tratata in functie de nevoile culturale, emotionale, nivelul de educatie, gradul de apartenenta la un grup.

4.       Prezenta partenerului si/sau a unei persoane de sprijin
(doula-insotitor de nastere profesionist) in timpul travaliului, nasterii si in zilele imediat urmatoare nasterii bebelusului.
Femeia care naste ,daca este sustinuta emotional, daca alaturi de ea se afla o persoana care sa o sustina, aceasta va simti ca travaliul este o experienta prin care va trece pentru a avea cat mai repede bebelusul in brate, si nu o experienta traumatizanta.

5.       Libertatea de miscare in timpul travaliului
Miscarea in timpul contractiilor si in pauzele dintre acestea, contribuie la scurtarea travaliului si va scadea perceptia asupra durerii. Daca o gravida este libera sa se miste, ea va alege instinctiv pozitiile in care intensitatea durerii se reduce.

6.       Consimtamantul informat
Pentru fiecare manevra medicala, gravida va fi informata, avand posibilitatea sa accepte sau sa refuze anumite interventii sau procedure terapeutice.

7.       Libertatea de a alege pozitia de nastere-expulzie
Cea mai uzitata pozitie de nastere este cea in pozitie culcat, pe masa gineologica. Gravidei sa i se ofere posibilitatea sa aleaga si alte pozitii de nastere decat cea clasica (“in sezut”, “pe vine”, “in patru labe”).

8.       Evitarea interventiilor de rutina
Evitarea inducerii travaliului fara motiv medical, a ruperii precoce a membranelor,a  impingerii  directionate, a  epiziotomiei de rutina.

9.       Contactul imediat al bebelusului cu abdomenul mamei
Bebelusul imediat dupa nastere sa fie asezat pe abdomenul sau pieptul mamei. In felul acesta bebelusul va percepe tranzitia la viata extrauterina mai lenta iar startul alaptarii va fi unul foarte bun.

10.   Intarzierea pensarii cordonului ombilical
Bebelusul cand se naste va primi sange oxigenat prin cordonul ombilical de la mama sa. In felul acesta tranzitia ii va fi mai usoara.

11.   Initierea alaptarii imediat dupa nastere, prima jumatate de ora
Daca bebelusul este pus la san cat mai repede dupa nastere, se diminueaza sansele ca micutul sa aiba dificultati de prindere a sanului, iar secretia de lapte se va instala imediat sau mult mai repede decat daca nu ar fi supt in acel moment.

12.   Nedespartirea mamei de bebelus
Mama si copilul sunt un tot, au trait impreuna noua luni de zile, iar in primele ore, zile dupa nastere, pentru dezvoltarea emotionala a micutului, pentru dezvoltarea atasamentului  cat si pentru declansarea secretiei de lapte si mentinerea acesteia este important sa fie alaturi: mama si bebelus.

13.   Consiliere in alaptare
Alaptarea  nu inseamna numai alimentatia la san, ci presupune o relatie de dragoste intre mama si copil. Mama are emotii iar acestea sunt preluate de bebelus, de aceea mama care a nascut are nevoie de sprijin, incurajari ale profesionistilot si ale familiei.
 Toate aceste principii stau la baza constructiei unei nasteri si alaptari prietenoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu