marți, 14 iunie 2011

Incerc sa nasc natural dupa operatie cezariana

Dimineata devreme dupa un sfarsit de saptamana.
Se preda tura: mama de la salonul 213 si-a dorit ca micuta domnisoara sa fie peste noapte in grija asistentelor, fiindca se simtea extrem de obosita.

Mesaj confuz
In cateva cuvinte povestea ei:
Imediat dupa ce s-a nascut prin operatie cezariana s-a transmis cadrelor medicale de pe sectia nou nascuti, sa nu ii administreze alt lichid decat laptele de mama, fiindca isi doreste ca primul aliment sa fie colostrul matern. Mama a transmis ca imediat dupa ce va fi dusa in salonul postoperator sa i se aduca fetita pentru a o alapta.

Felicitari, i-am transmis! O mamica informata!

In cursul zilei micuta i-a fost adusa in salonul postoperator pentru a fi alaptata, iar mama era fericita. A doua zi in salon, chiar daca secretia de lapte parea ca nu se instalase inca, mama avea vointa, era relaxata, vesela si isi tinea micuta la san, asugurandu-ne ca secretia de lapte i se va declansa daca fata va sta cat timp isi doreste la san.
Si, intr-adevar acest lucru s-a intamplat. In cursul serii secretia de lapte a mamei era instalata.

Si totusi, de ce a aparut aceasta stare de oboseala a mamei care a pornit atat de increzatoare in pasii alaptarii si isi desparte puiul de ea in timpul noptii, stiind ca alaptarea pe timpul noptii este benefica pentru declansarea si mentinerea secretiei de lapte? Sunt sentimente contradictorii care cel mai adesea ascund o stare de nemultumire a mamei.


Dimineata zilei a doua, in salon

Facem cunostinta, zilele libere pe care le-am avut nu ne-au permis sa ne cunoastem.
 Stiam de la dr. Zaher ca in curand va veni sa nasca o alta gravida care isi doreste sa nasca vaginal dupa operatie cezariana. Mai stiam ca articolele despre nasterea vaginala dupa operatie cezariana a Antoanelei din Piatra Neamt, a deschis drumul catre visare  multor gravide. Chiar daca nu ne-am propus sa popularizam acest lucru, totusi intr-o lume virtuala aceasta veste a circulat rapid.

Urmatoarea gravida care isi propusese sa nasca vaginal dupa cezariana era asteptata. Nu stiam ca deja ajunsese si se afla in fata mea. Am aflat care era motivul dezamagirii ei. Si-a dorit sa nasca natural dar travaliul s-a finalizat la dilatatie cinci, cu o operatie cezariana.

Prima oara ti-ai dorit sa nasti natural?
 Nu, a fost o cezariana la cerere. A fost cumplit de greu, am nascut la Bucuresti. M-am simtit singura. Am ales sa nasc la Bucuresti fiindca cunosteam medicul si imi conferea siguranta.

Ce momente placute iti amintesti de la prima cezariana? 
Cand mi-am vazut copilul. Atat. Dupa aceea am facut o viroza respiratorie care nu mi-a permis sa am copilul langa mine. Aveam o tuse puternica care ma deranja cumplit iar baietelul a facut un icter pronuntat, a stat mult timp la fototerapie, a fost alimentat cu lapte praf.
Nu am alaptat in maternitate. Acasa mi-a fost foarte greu, dar am fost mandra de mine, fiindca acasa am reusit, chiar daca primele trei luni au fost grele fiind somnoros si icteric. Nasa m-a sustinut si m-a ajutat mult fiindca mi-a alaptat copilul imediat dupa venirea din maternitate cand sanii mei erau incarcati de lapte si canalele infundate.

Cum ai depasit aceste momente?
Cu credinta in Dumnezeu.

De ce ti-ai dorit ca a doua oara sa nasti vaginal?
Fiindca am ramas marcata dupa prima cezariana, de tot ce a fost dupa aceea si in special pentru a putea alapta cu usurinta.

Unde te-ai informat despre nasterea vaginala dupa cezariana? 
 Am citit pe forumuri, cat si toate povestile pe care le-ati expus dvs in jurnal, cat si pe forumul Isis.

In acel moment ai considerat ca era suficient? 
Da, ma simteam puternica, fiindca imi doream altceva si in principal, eram incantata cand am aflat ca in Romania se poate naste vaginal dupa cezariana. Eram increzatoare. Aveam incredere ca aici se poate naste.

Stiai ca acest tip nastere implica si riscuri?
 Stiam ca poate exista riscul de ruptura uterina. Nu imi era teama pentru mine, ci pentru bebelus sa nu i se intample ceva.
Citisem in unul din articole ca la dilatatie cinci poate exista un prag si imi doream sa il trec pentru a ma putea ocupa dupa aceea de fetita. Plus ca imi era teama de durere, dar speram sa depasesc si aceasta teama.


In cateva cuvinte, ne poti spune cum a inceput travaliul?
Membranele s-au fisurat acasa, suntem din alta localitate. Am plecat atunci catre Isis. Mama mea, care este cadru medical, nu stia ca optasem sa nasc vaginal, stia ca ma informasem despre aceasta, dar nu imi incuraja decizia, era chiar suparata pe mine.
La doua noaptea am ajuns la Isis, am stat in salon cu sotul meu, eram monitorizata periodic, aveam o minge pe care faceam miscare in timpul contractiilor. La inceput contractiile erau neregulate, dupa care devenisera intense si imi pareu greu de suportat.

Ce sentimente aveai in travaliu? 
  • stare de confuzie
  • imi era frica, nu stiam ce ma asteapta si ma rugam intr-una
  • ma durea cand mi se faceau controalele vaginale pentru a se afla dilatatia
  • intrasem in panica
La dilatatie cinci cand durerea era puternica a fost momentul cand am simtit ca mama avea dreptate, am realizat ca putea sa ni se intample ceva rau mie si bebelusului.
Deja nu ma mai puteam concentra in timpul contractiilor, imi era teama, percepeam o durere puternica, probabil am pierdut controlul. Am stat aproape doisprezece ore in travaliu pana am ajuns la dilatatie cinci. Obosisem. Medicul m-a anuntat ca bataile cordului fetal incep sa scada. A fost momentul cand am hotarat sa inchei acest travaliu.


Imi era frica
Ma gandeam daca ii facusem ceva copilului? Am facut un atac de panica pe masa de operatie inainte de a incepe operatia.
In timpul operatiei s-a constatat ca:
  • capul bebelusului se afla in cicatricea primei cezariene 
  •  bebelusul avea circulara de cordon
  • lichidul era modificat 
Fetita a avut apgar 10, iar ulterior a alaptat fetita si s-a ocupat de ea, chiar si cu o a doua operatie cezariana, asa cum si-a dorit.

Pot naste natural dupa doua cezariene? 
 Da, teoretic, poti!  Dar de ce s-o faci? De ce pui intrebarea atat de curand?
Cand vei pleca acasa vei creste impreuna cu copilasii tai, te vei simti implinita, ofera-le dragoste, intelegere si te vei simti puternica.

Puterea nu o castigi din modul in care nasti. Dar ai nevoie de putere? Ai nevoie de incredere! Esti o mamica care a reusit sa isi alapteze primul copil in ciuda faptului ca ai trecut prin atatea vicisitudini, acum te-ai comportat la fel. Ai avut rani sangerande la san si totusi ai alaptat.

Draga mea, bucura-te de ei cum cresc, iar increderea o poti dezvolta in toate planurile existentiale: dragoste, familie, copii, cariera, spiritual. Nu poti avea paharul plin in toate aceste domenii, dar ele adunate iti vor aduce satisfactii!

Nota:
In acel moment in care gravida a perceput durerea ca vatamare proprie, cand i-au aparut sentimentele de nesiguranta pe care i le crease mama ei, care nu era de acord, avea nevoie de un plan de travaliu, era important sa stie cum poate decurge un travaliu, ce trairi poate avea, sa aiba un plan pentru orice situatie care poate aparea.
In acele momente avea nevoie de sprijin emotional si de exprimarea emotiilor.
Era esential pentru ea sa isi inteleaga prima experienta a nasterii. Prima data a evitat durerea. Era bine daca acum ar fi facut un plan de nastere, daca ar fi avut un traseu al travaliului ei. Daca ar fi stiut cat de intensa poate fi durerea si sa aiba un ritual stabilit pentru fiecare moment de tensiune care poate apare in timpul travaliului.
Trebuia sa isi accepte fricile, fiindca in momentele stresante, dureroase, toate fricile apar si, instinctiv avem tendinta de a renunta.

A naste vaginal dupa cezariana, poate fi simplu daca citim o poveste sau mai multe dintr-o lume virtuala, dar fiecare persoana este diferita, iar reperele de mai sus sunt esentiale pentru reusita unei NVDC.

Alte articole despre nasterea vaginala dupa cezariana
Totusi, nasc sau ma operez dupa o prima cezariana?
Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC)
Sentimentele dupa o nastere vaginala dupa cezariana(NVDC)
Cine nu vrea, nu reuseste-povestea unei NVDC






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu